Ingrediente 3 portocale 3 ouă â-º150 g unt 300 g zahăr tos 100 g făină 1 praf de copt 4 linguri dulceaţă de portocale
1. Portocalele se spală foarte bine. Două portocale se rad de coajă şi se storc. Cuptorul se încinge.
2. Se bat ouăle cu 180 g de zahăr până acesta se topeşte, apoi se adaugă zeama şi coaja de portocală, untul bătut spumă şi făina ames-tecată cu praful de copt. Se pune aluatul într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie pergament şi se coace 40 minute.
3. Pentru glazură se face un sirop din 25 ml apă şi 120 g zahăr, apoi se adaugă o portocală tăiată felii. Se fierbe 10 minute şi se lasă să se răcească.
4. Blatul copt şi răcit se taie pe orizontală şi se umple cu dulceaţă. Deasupra se toarnă siropul rece şi se ornează cu felii de portocale.
Pentru aluat: ►800 g făină ►5 ouă ►50 g drojdie ►325 ml lapte ►225 g zahăr pudră ►175 g unt ►50 ml ulei de floarea-soarelui ►un praf sare ►o esenţă de vanilie ►coaja de la o lămâie ►coaja de la o portocală ►200 g fructe de pădure confiate ►250 G MARŢIPAN
1. Se topeşte untul şi se prepară maiaua din drojdie şi puţin lapte. Se lasă la dospit. Se lasă marţipanul la temperatura camerei pentru a fi mai uşor de modelat.
2. Se cerne făina, se adaugă ouăle, zahărul pudră, maiaua, mirodeniile, restul de lapte, se frământă şi se adaugă untul topit şi uleiul, puţin câte puţin, până intră în aluat.
3. Fructele de pădure confiate se adaugă spre final. Se lasă la dospit maximum 40 de minute. Se împarte aluatul în două părţi egale, care se pun în tăvi şi se dau la cuptor, la foc potrivit.
4. În timpul acesta, se întinde marţipanul într-o foaie subţire. După ce s-au copt, cozonacii se scot şi se lasă să se răcorească. Se acoperă cu foaia de marţipan.
Sursa foto: Shutterstock