Sărbătorile de Paşte se apropie şi deja ne gândim cu toţii la ce feluri de mâncare să pregătim pentru masă de sărbătoare. Pentru că meniul trebuie neapărat să includă carne mult aşteptată după un post lung…
post lung , vă propunem trei reţete cu porc, miel şi pui.
Începem cu un aperitiv din carne de porc cu susan, continuăm cu o reţetă de cotlete de miel şi, pentru cei cărora nu le place drobul de miel, avem alternativă cu ficat de pui.
Cotlete de miel cu sos balsamic
Timp de preparare:
40 de minute (complexitate medie)
Ingrediente:
¾ linguriţă de rozmarin uscat, ¼ linguriţă de busuioc uscat, ½ linguriţă de cimbru uscat, sare şi piper după gust, 4 cotlete de miel, 1 lingură de ulei de măsline, ¼ ceaşcă de arpagic tocat, 1/3 ceaşcă de oţet balsamic, ¾ de supă de pui (zeamă), 1 lingură de unt.
Mod de preparare:
Într-un bol mic sau într-o ceaşcă, amestecaţi rozmarinul, busuiocul, cimbrul, sarea şi piperul. Frecaţi amestecul de condimente pe ambele părţi ale feicăruia dintre cotlete. Puneţi cotletele pe o farfurie, acoperiţi şi puneţi deoparte pentru 15 minute, că să absoarbă aromele.
Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu spre mare. Puneţi cotletele de miel în tigaie şi prăjiţi pentru aproximativ 3,5 minute pe fiecare parte, astfel încât carnea să fie prăjită „în sânge”, sau continuaţi să prăjiţi după gusturile dvs. Scoateţi din tigaie şi păstraţi cotletele calde pe un platou de servire.
Adăugaţi arpagicul în tigaie şi prăjiţi pentru câteva minute până când se rumenesc. Adăugaţi oţetul balsamic, răzuind bucăţile de miel care au mai rămas pe fundul tigăii, apoi puneţi supa de pui.
Continuaţi să prăjiţi şi să amestecaţi la foc mic spre mediu pentru aproximativ 5 minute, până ce sosul s-a redus la jumătate. Dacă sosul nu scade, nu va fi bun. Luaţi de pe foc şi adăugaţi untul. Turnaţi sosul pe bucăţile de miel şi serviţi.
Drob de pui cu ciuperci
Timp de preparare:
40 min (complexitate redusă)
Ingrediente:
300 g ficăţei de pui, 1 cutie / 1 borcan de ciuperci, 2 legături de ceapă verde, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, 50 g unt, sare, piper, 6 ouă
Mod de preparare:
Untul se topeşte într-o tigaie şi se adaugă ficatul tăiat mărunt. Se prăjeşte 5 minute şi se adaugă verdeaţa mărunţită şi ciupercile tăiate felii. Se lasă să se răcească. Într-un castronel, se bat ouăle cu sare şi piper.
Se amestecă ouăle bătute cu verdeaţa şi ciupercile şi ficatul şi se pun în tavă care merge la cuptor (dacă este teflon, nu e nevoie să fie unsă, dacă e normală, trebuie unsă cu puţin unt).
Rulouri de porc cu susan
Timp de preparare:
1 oră şi 15 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
500 g muşchi de porc, 400 g susan, sare, piper, caşcaval, mărar, pătrunjel, şuncă de praga sau şuncă presată, delicat, 3 ouă, 200 g făină
Mod de preparare:
Muşchiul să tăie nu foarte gros, după care se bate şi se presară cu sare şi piper (după gust). Se face o compoziţie din caşcavalul râs, mărarul, patrunjelul şi şunca tăiate mărunt. Peste acestea se adaugă 1 ou, piper şi delicat după gust.
Feliile de muşchi se umplu cu compoziţia, se rulează, iar la capete se pun scobitori. Separat se bat ouăle rămase, iar rulourile rezultate se dau prin făină, apoi prin ou, după care prin susan. Se pun la prăjit în ulei foarte încins la foc mic pînă cînd susanul căpăta o culoare auriu închis.
Pentru alte idei de mâncăruri, caută în cele peste 40.000 de reţete de pe Gustos.ro!
Foto: Shutterstock