Cum să foloseşti ouăle rămase de la Paşte. 4 reţete cu ouă fierte

.

După Paşte, în orice casă rămân multe ouă fierte pe care nimeni nu mai are chef să le mănânce. Iată 4 reţete care te ajută să creezi feluri noi din ouăle fierte.

Ouă murate

• 2 ceşti oţet de mere
• 1 ceaşcă zahăr
• 1-2 ceaşcă apă
• 2 linguri muştar
• 1 lingură sare
• 1 lingură seminţe de muştar
• 6 căţei de usturoi întregi
• 2 cepe tăiete mărunt
• 12 ouă fierte tari
Într-o oală mare se combină primele şapte ingrediente şi se dau în fiert. Se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. Compoziţia se răceşte complet. Între timp, ouăle şi ceapa se aşază într-un borcan. Când oţetul şi celelalte ingrediente s-au răcit se adaugă în borcan aşa încât să acopere complet ouăle. Se pune capacul şi se bagă la frigider timp de cel puţin opt ore. De fiecare dată când se scoate un ou din borcan se foloseşte o lingură curată.

Ouă daneze

• 10 ouă fierte tari
• 3 linguri unt
• 3 linguri făină
• 2 ceşti lapte cald
• 1 lingură muştar
• Sare, piper

Se topeşte untul la foc mic. Se ia de pe foc, se adaugă făina şi se amestecă bine. Se pune iar pe foc mic şi se lasă la fiert un minut amestecând bine. Apoi se adaugă laptele cald şi se mestecă pe foc mic până când sosul prinde consistenţă. Se adaugă muştarul, sarea şi piperul după gust. Ouăle se curăţă şi se taie în două pe lungime. Când sosul este gata, se aşază ouăle în cratiţă cu gălbenuşul în jos, aşa încât să fie acoperite cu sos. Se servesc de preferinţă cu pâine caldă.

Aperitiv cu ouă fierte

• 12 ouă fierte
• 1/2 cană maioneză
• 1 lingură muştar
• 1 ceapă verde tocată mărunt
• Sare şi piper după gust
Ouăle se taie în jumătăţi şi se scot gălbenuşurile care se pun într-un bol, se pasează şi se amestecă cu maioneza, muştarul, ceapa tocată, sarea şi piperul. Pasta rezultată se pune într-o pungă de plastic curată, care se taie pe un colţ. Prin gaura creată se pune pasta de gălbenuş şi maioneză în albuşurile de ou.

Cupcakes cu gălbenuşuri

• 5 ouă fierte
• 1 lingură unt
• 1 lingură brandy/coniac
• Fulgi de ciocolată (opţional)
• 100 g zahăr (sau îndulcitor după gust)
• Fructe proaspete sau din compot sau stafide

Se scot gălbenuşurile şi se pasează cu furculiţa. Se amestecă cu untul, brandy, fulgii de ciocolată şi zahărul. Compoziţia astfel obţinută se pune în forme de cupcakes (se poate modela şi cu mâna sub diferite forme), iar deasupra se aşază bucăţi de fructe sau stafide. Se lasă la frigider peste noapte.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale