Când e atât de cald afară, cui îi mai vine să asude lângă aragaz ore-n şir sau, mai rău, lângă cuptor? Chiar dacă, de regulă, mâncarea nepreparată termic nu este la fel de savuroasă, ne-am ambiţionat să găsim excepţiile.
să găsim excepţiile.
Iată 7 preparate rapide, sănătoase şi cu un gust de nota zece. Câteva dintre ele necesită, totuşi, preparare termică minimală – fie câte ceva la microunde, fie 10 minute pe tigaie – nimic complicat, oricum.
Iată!
Confetti cu orez brun:
Ingrediente:
o cană de orez brun (ales, spălat şi scurs bine) boabe de porumb (cam o jumătate de ceaşcă) un ardei roşu şi unul verde, tăiaţi o ceapă verde, tăiată (un fir sau două, după cât de mari sunt) o roşie mare, tocată şi curăţată de seminţe pătrunjel tocat
Dressing:
3 linguri ulei de măsline, 3 linguri oţet alb de vin; 3 linguri de sos de soia, o linguriţă de muştar Dijon, o linguriţă de usturoi pisat.
Se găteşte orezul la microunde într-ul bol potrivit pentru microunde, amestecat cu o cană şi jumătate de apă (10-15 minute, în funcţie de intensitate). Se adaugă ardeii, roşiile, ceapă şi patrunjelul. Se prepară dressingul, se toarnă peste salată obţinută şi se dă la rece 2 ore. Se consuma rece.
Ceviche de scoici
Ceviche este un preparat obţinut din marinarea fructelor de mare în suc de citrice. Există foarte multe variaţiuni pe aceeaşi temă, iată una:
Ingrediente:
400g scoici (doar pulpă, fără cochilii) o cană suc proaspăt de limetă (lime) o jumătate de legătură de coriandru verde, tocat (sau pătrunjel, dacă nu aveţi coriandru) câteva fire de oregano proaspăt, tocat (busuioc sau maghiran, dacă nu aveţi oregano) o ceapă roşie potrivită, tocată cubuleţe un ardei iute o lingură de ulei de măsline sare, piper o linguriţă de bulion (acrişor)
Într-un bol de sticlă se pun scoicile şi se acoperă cu suc de limetă. Se pune un capac şi se da la rece 5-6 ore. Scoicile se „gătesc” în acidul sucului de limetă (va daţi seama că sunt gata atunci când carnea scoicilor devine opacă şi fermă, tare).
Se scurge zeamă de limetă şi se amestecă scoicile cu verdeaţa tocată, ceapa, ardeiul iute, bulionul şi uleiul de măsline. Apoi se drege de sare şi piper. Pont: nu preparaţi ceviche decât dacă sunteţi siguri că fructele de mare sunt foarte proaspete.
Dacă aveţi dubii, va sugerăm o alternativă: după scurgerea sucului de limetă, încingeţi 2 linguriţe de unt într-o tigaie de teflon şi „tăvăliţi” scoicile pentru două-trei minute, până se rumenesc puţin, adăugaţi o ceşcuţă de vin alb şi măriţi focul, până la evaporarea lichidului. Adăugaţi verdeaţă şi mai amestecaţi pe foc încă un minut.
Se amestecă restul de ingrediente (mai puţin uleiul de măsline, care a fost înlocuit de untul din tigaie) şi se serveşte.
Gazpacho
Aici va ziceam cum se face Gazpacho. Acum mai adăugăm o sugestie: la servire, adăugaţi 2-3 linguri de iaurt grecesc gras în mijlocul bolului.
Citeşte în continuare şi alte reţete gustoase care se prepară fără foc!