Dacă îți dorești să savurezi mâncăruri tradiționale de sărbători fără senzația de prea plin după masă, ai ajuns în locul potrivit! Îți propunem trei rețete dietetice de Crăciun, care, deși conțin ingrediente alternative, sunt la fel de gustoase.
Fiecare zi reprezintă o oportunitate să experimentezi din punct de vedere culinar. Și, deși poate nu pare, este mai simplu decât ai crede să reinterpretezi preparatele tradiționale într-un mod creativ, pentru a obține un rezultat delicios, cu mai puțină grăsime.
Rețete dietetice de Crăciun. Tradiție cu un twist
Mai presus de orice, sărbătorile de iarnă sunt un prilej pentru a reuni întreaga familie în jurul mesei de Crăciun. Și, deși am fi, poate, fericiți și cu o porție de paste sau o felie de pizza, suntem cuprinși de nostalgie atunci când vedem pe masă, printre multe altele, sarmalele, salata de boeuf sau piftia.
Pentru aceia dintre voi care iubiți tradiția, avem trei propuneri de rețete tradiționale dietetice de Crăciun.
Taie ciupercile proaspete în cubulețe mici și sotează-le la tigaie în unt. Pune carnea tocată și ciupercile într-un bol, apoi adaugă și restul ingredientelor. Pune oul, ceapa tocată mărunt, cartoful răzuit și orezul. Condimentează compoziția cu piper și sare după gust și amestecă bine.
Cu o lingură ia din compoziția rezultată și pune-o pe o foaie de viță sau de varză și rulează-le. Așază-le circular, pe straturi, într-o cratiță generoasă. Adaugă bulionul, roșia cubulețe, cimbrul, țelina, mărarul și foile de dafin și acoperă-le cu apă, după care pune-le la cuptor.
Întâi se pune carnea la fiert. Apoi se curăță rădăcinoasele, se spală bine și se pun la fiert separat. Dacă intră furculița ușor în carne și legume, acestea s-au fiert. Se oprește focul și se lasă ingredientele la răcit. Se revine apoi și se taie totul cubulețe, inclusiv albușurile celor două ouă fierte, castraveții murați și gogoșarii.
Se lasă totul la scurs și se pregătește maioneza. Cele două gălbenușuri de la ouăle fierte se freacă după ce am adăugat un praf de sare peste ele. Se adaugă muștarul și iaurtul și se amestecă până obținem o cremă omogenă. Peste carne și legumele scurse se adaugă maioneza și se amestecă ușor. Rezultatul se lasă la frigider până la servire.
Primul pas, punem la fiert carnea de curcan cu legumele curățate, dar întregi, într-o oală mare, cu 4-5 litri de apă. Treptat, înlăturăm spuma care se formează la suprafață. Adăugăm boabe de piper și sare după gust, și lăsăm la fiert la foc mic, sub capac, până ce carnea se desprinde de pe oase. După aceea strecurăm zeama și lăsam carnea la răcit.
Hidratăm gelatina în 150 ml de apă rece. Zdrobim usturoiul și îl punem în zeama caldă, adăugăm gelatina și condimentăm după gust cu sare, apoi lăsăm compoziția de o parte, acoperită cu un capac. Revenim la carne, pe care o desprindem de pe oase. Renunțăm și la piele și așezăm fâșiile de carne în boluri. Strecurăm din nou zeama și o turnăm peste carne, apoi punem bolurile la frigider peste noapte.