Spanacul a apărut deja în pieţe şi poate că v-aţi săturat de mâncarea de spanac clasică cu usturoi şi ouă ochiuri. Iată un meniu complet, adică patru feluri cu spanac, de la aperitive, la supă, fel principal şi chiar desert, toate cu delicioasele şi sănătoasele frunze.Spanacul se pare că a apărzut prima oară în Persia (Iran şi ţările învecinate) şi a fost dus de comercianţii arabi în India şi China, prin Nepal.În 827 spanacul a ajuns în Sicilia şi de acolo, pe toată coasta Mediteranei, de unde a ajuns în ţări ca Germania, Franţa sau Anglia abia în secolele 13-15.Acţiunea sa benefică pentru sănătate şi conţinutul mare de fier din spanac i-au adus faima ca şi plantă-medicament încă din vremuri străvechi.Vitamine şi nutrienţi din spanacSpanacul are valoare nutritivă mare datorită conţinutului mare de antioxidanţi, vitamina A şi luteină, vitamina C, E, K, magneziu, acid folic, fier, vitamina B2, calciu, potasiu, B6, fosfor, zinc, seleniu şi acizi graşi omega 3.Citeşte mai departe şi vezi cele patru reţete cu spanac pentru un meniu complet, pe pagina următoare!1. Aperitive: Chifteluţe de somon şi spanac cu maioneză picantăAveţi nevoie de cartofi făcuţi piure, frunze de spanac opărite, maioneză, ardei iute, mărar, sare, file de somon, smântână, ceapă tocată şi ulei pentru prăjit.Faceţi chifteluţe din somon, ceapă, spanac, piure de cartofi şi smântână. Prăjiţi chifteluţele de somon şi spanac în ulei încins şi serviţi alături de sosul făcut din maioneză, ardei iute şi mărar.2. Supă cremă de spanac cu smântână şi crutoaneAveţi nevoie de spanac, usturoi, cartofi albi făinoşi fierţi, ceapă verde, piper, smântână, crutoane.Prăjiţi ceapa verde şi usturoiul într-o tigaie, după care amestecaţi cu frunzele de spanac, cartofii albi şi condimente. Fierbeţi câteva minute, până este gata, apoi pasaţi supa într-un blender şi serviţi cu smântână şi crutoane.3. Ficat de viţel cu spanacAveţi nevoie de 3 linguri sâmburi de pin, oţet de vin roşu, muştar, sare, piper, uleid e măsline, făină, unt, 4 felii de ficat de viţel, 500 grame spanac frunze.Prăjiţi feliile de ficat de viţel pudrate cu făină. Amestecaţi oţetul cu muştarul, sarea, uleiul, piperul într-un vas.Opăriţi spanacul şi amestecaţi-l cu vinegreta. Serviţi alături de feliile de ficat de viţel prăjite şi presăraţi deasupra seminţe de pin prăjite.4. Tartă alsaciană cu spanac şi brânzăAveţi nevoie de foi de plăcintă, brânză ricotta, frunze de leurdă, frunze de spanac, 4 ouă şi somon afumat.Tapetaţi o tavă de tarte cu ulei, adăugaţi foi de plăcintă şi aşezaţi frunzele de spanac opărite peste foile de plăcintă. Apoi adăugaţi bucăţele de somon afumat şi frunze de leurdă.Separat, bateţi ouăle cu brânza ricotta sau brânză proaspătă de vaci şi condimentaţi, după gust. Turnaţi compoziţia de ouă şi brânză peste frunze şi acoperiţi cu foi de plăcintă. Puteţi rade caşcaval peste foile de plăcintă de deasupra.Servţi rece cu un pahar de lapte pentru un aport de calciu şi vitamine.Poftă bună!