Vin sărbătorile, vin! Și, odată cu ele, un apetit sporit pentru deserturi delicioase. Pentru pasionații de gătit care își doresc, totuși, să petreacă mai mult timp alături de cei dragi, decât în bucătărie, venim cu trei propuneri rapide și delicioase de rețete de prăjituri de casă pentru Crăciun.
Aceste rețete de prăjituri de casă pentru Crăciun sunt ușor de preparat și numai bune de savurat. Prima dintre ele, rețeta de prăjitură de casă cu Oreo, nici măcar nu necesită coacere!
A doua, rețeta de prăjitură Albă ca Zăpada, este ceva mai complexă, iar ultima este la granița dintre cele două ca dificultate de preparare și un deliciu absolut pentru iubitorii de cafea.
Iată cele trei rețete de prăjituri de casă pentru Crăciun
Măcinăm biscuiții și îi amestecăm cu untul topit, apoi îi tapetăm pe fundul tăvii în care ne dorim să așezăm prăjitura.
Pentru cremă:
Întâi topim 250 g ciocolată albă. Apoi mixăm 350 ml de frișcă separat. În alt bol, mixăm crema de brânză cu zahărul pudră. Combinăm întâi crema de brânză și zahărul cu crema de ciocolată, apoi punem și frișca. Întindem pe blat și punem la frigider.
Topim restul de 250 g de ciocolată albă cu restul de 150 ml frișcă și lăsăm la răcit. Decorăm prăjitura și gata!
Începem cu prepararea foilor de aluat. Amestecăm într-un bol ouăle, zahărul, uleiul și laptele. Batem cu telul până se topește zahărul și obținem un rezultat omogen. Apoi adăugăm sarea și amoniacul dizolvat în puțină zeamă de lămâie. Continuăm cu introducerea făinii treptat în compoziție până obținem un aluat omogen, care nu se lipește de mâini.
Lăsăm aluatul la odihnit timp de 30 de minute apoi îl împărțim în trei și îl întindem la aceeași grosime pe câte o tavă tapetată cu foaie de copt. Coacem foile timp de 15 minute la 150 de grade, până ce foaia se întărește și se colorează foarte puțin.
Amestecăm făina, zahărul, coaja de lămâie și turnăm laptele treptat. Punem crăticioara la fiert, la foc mic, și amestecăm continuu până ce crema se îngroașă. În cazul în care rezultatul nu are textura unei creme, dizolvați două linguri de făină în puțină apă rece și turnați peste cremă. Mai fierbeți 5 minute până când se îngroașă. Opriți focul și lăsați crema să se răcească, după ce ați acoperit-o. După ce se răcește, adăugați esența de vanilie, sucul de lămâie și untul la temperatura camerei și mixați până obțineți o textură cremoasă.
Întindeți crema obținută pe fiecare foaie de blat, apoi foile unele peste celelalte și ornați cu fulgi de nucă de cocos.
Se bate untul cu zahărul și cu gălbenușul de ou. Apoi se adaugă treptat cafeaua până obținem un amestec omogen, iar la final nuca măcinată.
Pentru blat:
Batem albușurile de la cele șase ouă cu praful de sare până se întăresc. Apoi se adaugă zahărul, gălbenușurile și uleiul. La final se adaugă treptat făina și se mixează cu lingura. Se coace la 180 de grade timp de 30-35 de minute.
Blatul se împarte în două și ungem fiecare foaie cu cremă. Le asamblăm una peste cealaltă și ornăm, în funcție de preferință, cu ciocolată rasă sau cu alte ornamente. Punem la frigider și servim rece.