Leurda este planta minune a primăverii. Plină de vitamine şi antioxidanţi, leurda este delicioasă ca substitut de usturoi cu aromă mai fină şi consistenţă potrivită în preparatele de post. Vezi câteva reţete de post cu leurdă pe care poţi să le faci rapid.Gratin cu spanac, leurdă şi linte roşie (reţetă de post)Ingrediente:400 grame spanac verde2 cepeO legătură leurdă1 lingură ulei de măslineSare, piper,200 grame linte roşie înmuiată300 grame cartofi1 cutie smântână vegetală, de postMod de preparare:Se fierb cartofii tăiaţi felii groase.Se opăreşte spanacul cu apă fierbinte cu sare.Se toacă ceapa şi leurda şi se călesc în puţin ulei.Se adaugă şi spanacul tocat după ce ceapa e translucidă.Se condimentează şi se amestecă bine spanacul cu leurda şi ceapa.Se unge o tavă cu ulei, se pune un strat de linte roşie, un strat de spanac , un start de cartofi.Se acoperă totul la sfârşit cu smântâna vegetală şi se coace 35-45 minute la foc mediu.Sursa foto: ShutterstockSos pesto de leurdă (reţetă de post)Ingrediente:2 legături leurdă50 grame miez de nucă50 grame migdale sau seminţe de pin150 ml ulei de măslineSare şi alte condimente, după gust(dacă nu ţineţi post, puteţi adăuga 100 grame parmezan ras la compoziţie)Mod de preparare:Spală bine frunzele de leurdă şi scurge-le de apă.Între timp, prăjeşte puţin seminţele şi nucile într-o tigaie, cât să dezvolte aroma şi să nu se râncezească.Amestecă toate ingredientele într-un blender, până obţii o pastă de cantitatea dorită.Păstrează sosul pesto de leurdă într-un borcan la frigider şi serveşte pe pâine prăjită cu roşii şi ridichi.Sursa foto: ShutterstockPâine cu leurdă (reţetă de post)Ingrediente: 1 kg făină2 legături de leurdă1 cubuleţ de drojdie1 praf de sare2-3 căni de apă călduţăMOD DE PREPARARE:Se face mai întâi maiaua: se dizolvă drojdia într-o cană de apă călduţă, cu sare şi cu o cană de făină, se amestecă şi se lasă la crescut.Se pune apoi restul de făină şi de apă. Se adaugă leurda tocată mărunt. După ce se frământă aluatul, se lasă la crescut şi se formează o pâinică. Se unge o tavă cu ulei şi se încălzeşte cuptorul la 180 grade, mediu.Se coace până când crusta crapă. Se lasă la răcorit sub un prosop de bucătărie din bumbac.Se taie şi se consumă a doua zi, sau la cel puţin 3 ore de la coacere, ca să respire aluatul..Sursa foto: Shutterstock