4 roşii mari 1 legătură pătrunjel 100 g sardine 2 linguri suc de lămâie 50 g măsline negre 2 linguri capere 2 cepe 2 căţei de usturoi 4 linguri pesmet 4 linguri pecorino ras 6 linguri ulei de măsline sare piper măcinat Sănătate & Dietă: Roşiile, campioane la licopen
● Roşiile se spală, li se taie „capacul” şi se îndepărtează seminţele cu o lingură. Se scoate pulpa şi se toacă mărunt.
● Sardinele se scurg de ulei şi se taie mărunt, apoi se stropesc cu sucul de lămâie. Măslinele se taie în jumătăţi. Ceapa, usturoiul şi jumătate din pătrunjel se curăţă şi se toacă mărunt.
● Se călesc în tigaie, cu 1 lingură de ulei, ceapa şi usturoiul. Se adaugă sardinele şi pulpa de roşii, se mai lasă puţin pe foc, până scade zeama. Se pun măslinele, caperele şi 2/3 din pătrunjel, se presară cu sare şi piper şi se ia de pe foc.
● Se unge o tavă de copt cu puţin ulei şi se pun roşiile fără pulpă.
● Peste umplutura de sardine se pun pesmetul, 2 linguri de ulei, 3 linguri de brânză pecorino rasă şi se amestecă bine. Se umplu roşiile cu această compoziţie.
● Se presară deasupra restul de pesmet şi de brânză şi se stropesc cu puţin ulei. Se coc 30 de minute, la 175°C.
● Se decorează cu restul de frunze de pătrunjel.