Iată cum să prepari un file de şalău ca la carte, pe pat de salată, asezonat cu ciuperci, usturoi şi zeamă de lămâie.
Ingrediente:
►un kg filé de șalău
►2 lămâi
►sare grunjoasă
►piper negru boabe și măcinat
►cimbru
►4-5 căței usturoi
►2-3 linguri ulei de măsline
Pentru foaie:
►125 g unt
►200 g făină
►o liguriță oțet de mere
►75 g iaurt
►un praf sare
Pentru garnitură:
►o salată verde
►200-300 g ciuperci rumenite
►oțet balsamic
►ulei de măsline
►zeama de la o lămâie
1. Se spală fileurile de şalău, se lasă la scurs și se condimentează cu sare, cimbru amestecat cu usturoiul măcinat și piper.
2. Se pun apoi să fiarbă în apă cu sare și, după ce au fiert, se scoate şi se lasă la scurs.
3. Separat, se cerne făina într-un bol și se amestecă cu untul moale, de la temperatura camerei, cu sare și iaurt. Se frământă și se obține un aluat, care se întinde, se așază în forma specială și se pune șalăul fiert. Se împachetează, se unge cu ou bătut pe deasupra și se bagă în cuptorul încins. Se coace la temperatură constantă, ca să nu se ardă. Se scoate și se servește cu salată verde cu ciuperci rumenite.
Vezi cum arata somnul și cum se gateste acest peste gras!