Fie că îţi place carnea de pui, porc, peşte sau mititeii tradiţionali, anul acesta, la grătarul de 1 Mai, încearcă una din reţetele speciale de mai jos. Sunt uşor de preparat, dar delicioase! Iar dacă ţii post, avem şi pentru tine câteva idei!
1. Frigărui de pui cu rozmarin
• 500 g piep de pui
• sare, piper alb si roşu
• boia dulce şi iute
• 3 bucata ardei capia
• 2 bucata ceapă roşie
• 100 g unt
• rozmarin
Se spală bine bucăţile de pui, se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie, apoi se taie cubuleţe.
Separat, untul se pune într-un ibric şi se lasă să se topească, la foc mic.
Bucăţelele de pui se ung cu untul călduţ, se condimentează cu sare, piper şi boia şi se lasă aproximativ o oră, la marinat.
În acest timp, se curăţă ceapa şi ardeii capia, se spală şi se condimentează cu sare. Se scot bucăţile de pui şi se înfig pe beţele de frigărui, alternând cu bucăţele de ceapă şi ardei capia.
Frigăruile se pun pe grătarul încins şi se lasă să se rumenească. Se întorc pe toate părţile şi se servesc apoi ornate, pe deasupra, cu crenguţe de rozmarin. Se pot asezona cu salată proaspătă sau cu alte garnituri, în funcție de preferințe.
2. Păstrăv şi frigărui la grătar
• 5 păstrăvi
• sare
• piper
• 4 foi dafin
• 2-3 lămâi
• 3 ardei capia
• beţe pentru frigărui
• cimbru
Pentru saramură
• 1-2 ardei roşii
• sare
• piper boabe
• usturoi verde
• 2-3 linguri vin roşu dulce
• 2 linguri ulei de măsline
• 2 lingurite oţet
Se curăţă păstrăvii, se spală bine şi se pun să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Trei dintre ei se condimentează şi în interior şi pe exterior cu sare, cimbru, piper şi usturoi pisat, se acoperă cu o folie şi se lasă la rece.
Separat, ceilalţi doi se dezosează, se condimentează şi se taie bucăţi. Se pun pe beţe şi se intercalează cu felii de lămâie, rondele de ceapă şi frunze de dafin. Se condimentează cu sare şi piper şi se pun şi ele la rece.
Între timp, se pregăteşte sosul sau saramura. Se toacă ceapa, usturoiul, pătrunjeleul, cimbrul şi se pun să fiarbă cu 200 ml de apă. În compoziţie, se adaugă sare, piper, cimbrişor verde, oţet, ulei de măsline, vin roşu şi ardei iute. Se lasă să dea în 2-3 clocote şi apoi se lasă să se răcească.
Se încinge grătarul, se unge cu o ceapă albă şi se aşază păstrăvul şi frigăruile. Se răsucesc de pe o parte pe cealaltă la un interval de 10 minute. Se servesc stropiţi cu saramură şi se ornează cu foi de dafin şi felii de lămâie.
3. Frigărui din cartofi cu bacon
• 8 cartofi mari
• 14 felii bacon afumat
• 2-3 cepe albe
• sare
• piper măcinat
• 3-4 lingurite ulei
• 50 g unt
• beţe pentru frigărui
Se spală cartofii bine în 2-3 ape și se pun să fiarbă în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă la foc mediu. După aceea, se scot, se lasă să se răcorească și se taie rondele potrivite, nici foarte groase, dar nici foarte subţiri.
Se iau feliile de bacon și se taie rondele. Într-o tigaie, se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte în sucul propriu, apoi se scot pe un prosop absorbant să se scurgă.
Ceapa se curăţă, se spală și se lasă 3-4 minute în apă rece pentru a mai elimina din usturime, apoi se taie rondele subţiri.
Între timp, se încinge grătarul și se unge cu grăsime sau cu ceapă.
Se iau beţele pentru frigărui și se înfig cartofii, ceapa și baconul. Se stropesc cu unt topit și se pun pe grătarul încins. Se răsucesc la intervale scurte de timp și se lasă să se rumenească uniform. Frigăruile din cartofi şi bacon se servesc calde, cu sosuri sau salate.
4. Mititei înveliţi în bacon
• 600 g pastă de mici vită+oaie
• 12 felii bacon crud-afumat
• scobitori sau beţe de frigărui
Pentru garnitură
• 500 g cartofi
• 5-6 căţei de ustu
• ulei pentru prăjit
• sare
• piper
• 2 lingurite pastă de roşii
• 1 legatura mărar
• salată verde
• 2 roşii
• oţet balsamic
Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot şi se lasă la răcit. Se curăţă de coajă, se taie felii mai mari şi se rumenesc în puţin ulei de floarea-soarelui.
Se curăţă usturoiul şi se presară peste cartofii înăbuşiţi, se adaugă şi pasta de roşii, se potrivesc cu sare şi piper, după gust. La sfârşit se presară mărarul proaspăt, tocat mărunt. Se opreşte focul şi cartofii se acoperă şi se dau de-o parte.
Mititeii se pregătesc în felul următor: cu mâinile umede se rulează pasta în aşa fel încât să se formeze micii. E important să nu fie prea groşi deoarece, dacă sunt înveliţi în bacon, nu se pătrund.
Se rulează feliile de bacon şi ca să nu se desprindă pe grătar, se prind cu scobitori. Se coc pe grătarul încins şi se întorc la intervale mici. După ce s-au rumenit, se servesc calzi, cu garnitură de cartofi ţarăneşti şi cu salata verde. Se ornează cu roşii proaspete.
5. Costiţe de porc la grătar
• 1 kg costiţe de porc
Pentru sos
• 3-4 lingurite ulei
• 3-4 lingurite zahăr
• 1 lingurita hrean
• 1 praf paprika
• 1 lingurita boia dulce
• sare
• piper
• oţet balsamic
• 2 cepe roşii
Pentru garnitură
• 2-3 roşii
• 3 cartofi
• 2 ardei
• 1-2 cepe roşii
• 4 bucati porumb
• cimbru proaspăt
Se pregătesc pentru început costiţele de porc. Se prepară sosul în care vor sta la macerat ca să iasă dulci, picante şi suculente.
Se pun toate ingredientele pentru sos într-un bol, se amestecă bine ca să se dizolve zahărul şi sarea. Se ung costiţele pe toată suprafaţa şi se înfăşoară în folie. Se lasă în frigider la macerat aproximativ o oră.
Se curăţă şi se spală legumele, se condimentează cu sare, piper, boia şi cimbru şi se pun pe grătarul încins.
Legumele coapte se pun într-un bol mai mare şi se acoperă. Se scot costiţele de la rece, se aşază pe grătarul încins şi se întorc la intervale mici de timp. Se servesc cu legumele coapte şi cu un pahar de bere rece.
6. Ciuperci la grătar cu unt și mărar
• 16 ciuperci de cultură medii
• 1/2 legatura mărar
• 3-4 linguri unt
• 100 g brânză de capră de cea mai bună calitate
Ciupercile se spală bine, fără a fi udate sub pălării. Se taie codiţele, care se usucă, se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă untul cu codiţele ciupercilor şi se omogenizează. Mărarul se taie mărunt şi se adaugă la sfârşit, fără a se amesteca prea mult.
Se umplu pălăriile ciupercilor cu acest amestec şi se dau la cuptor. Când sunt pe jumătate făcute, se pune deasupra fiecărei pălării câte o feliuţă de brânză de capră (eventual dintr-un sortiment cu mucegai).
Se mai dau la cuptor până se rumenesc bine şi brânza de capră se topeşte de tot. Se servesc calde.