Învaţă cum să prepari caşcaval de casă, salam de casă, crenvurşti de casă, sau pâine de secară fără E-uri, după câteva reţete culinare tradiţionale.Salam de casăSalamurile din comerţ sunt pline de coloranţi, E-uri şi aditivi toxici, ca să nu mai vorbim de conservanţi periculoşi pentru sănătate. Iată o reetă pentru un salam de casă delicios şi sănătos.Cantitatea o alegeţi în funcţie de nevoie, important fiind raportul: la 1 kilogram carne de porc se condimentează cu 25 grame sare şi 1 gram azotat de potasiu (cunoscut ca şi silitră), la care se adaugă 300 grame carne de vită.Carnea de porc se taie cubuleţe şi se freacă cu sarea şi azotatul de potasiu. Se pune într-un vas şi se ţine trei zile la 8-10 grade (în frigider sunt 2-4 grade).Carnea de vită se toacă mărunt în maşina de tocat sau la robot. Se adaugă sare, piper după gust (20 grame sare, 10 grame piper la 1 kg carne vită). Se adaugă şi 30 grame usturoi pisat şi 1 gram nucşoară.Se adaugă carnea de porc şi se amestecă bine, apoi se umplu maţe naturale de vită.Se lasă la uscat şi la afumat, după caz. După uscare, se aşază într-un vas adânc cu apă fierbinte şi se fierb circa o oră la 70-80 grade în poziţie verticală.Se pot unge cu o soluţie de ulei de muştar iute, pentru a le feri de mucegai, cât timp stau în cămară, până la consum.Caşcaval de casăIngrediente pentru 1 kg caşcaval de casă:9 litri lapte1 lingură rasă sare1 pachet unt2 gălbenuşuri de ou1/2 linguriţă bicarbonat de sodiuBoluri sau forme de sufleu pentru presatMod de preparare:6 litri lapte îi lăsaţi la cald o zi, două, să se prindă, apoi daţi în fiert ca să se separe brânza proaspătă de zer. Scurgeţi într-un tifon.Punei ceilalţi 3 litri de lapte la fiert, apoi adăugaţi brânza proaspătă şi amestecaţi bine, timp de 5 minute, sau până se brânzeşte iar. Se scurge din nou în tifon.Ungeţi formele pentru caşcaval cu 1/3 pachet de unt, restul de unt îl puneţi la topit într-un vas adânc, la foc mic.Adăugaţi brânza strecurată, gălbenuşurile, sarea şi bicarbonatul şi amestecaţi energic, timp de maxim 2 minute, până se leagă compoziţia.Se toarnă repede de tot în forme şi se nivelează, deoarece se încheagă repede caşcavalul.După ce se răceşte puţin, se dă la frigider şi este gata de servit a doua zi.Crenvurşti de casa:Ingrediente:Maţe de oaie1,5 kg piept de pui dezosat400 grame fleică porc1 lingură boia dulce1 lingură de cimbru1lingură nucşoară2 căţei usturoi2 linguri sare20 cuburi de gheaţă sparte500 ml apă receMod de preparare:Se amestecă carnea de pui cu condimentele şi se toacă la maşină. Se adaugă gheaţa pisată şis e toacă din nou. Se adaugă fleica grasă de porc, se amestecă bine.Carnea tocată de pui şi de porc se amestecă la robot sau blender, până devine o pastă moale. Se adaugă apă rece şi se amestecă bine, apoi se dă la congelator o oră, să se întărească puţin.Umpleţi maţele de oaie curăţate bine cu pasta groasă de carne şi mirodenii. Lăsaţi crenvurştii la uscat la vânt, apoi afumaţi sau pasteurizaţi la abur 20 de minute.Pot fi ţinuţi la congelator până la folosire, sau consumaţi în câteva zile, de la frigider.Pâine de secară de casăTimp De Preparare: 40 MinuteFrământare Şi Lăsat La Crescut: 40 Minute - Coacere: Pentru 8 PersoaneINGREDIENTE:►1/2 kg făină albă sau 650►1/2 kg făină secară integrală►1 cubuleţ de drojdie►1 praf de sare►2-3 căni de apă călduţăMOD DE PREPARARE:Se face mai întâi maiaua: se dizolvă drojdia într-o cană de apă călduţă, cu sare şi cu o cană de făină, se amestecă şi se lasă la crescut.Se pune apoi restul de făină şi de apă. După ce se frământă aluatul, se lasă la crescut şi se pregătesc, separat, două tăvi de cozonac (se ung cu ulei).Se pune aluatul în ele, nu înainte de a-l împărţi în două, se încălzeşte cuptorul şi se bagă tăvile.Sursa foto: Shutterstock