9 litri lapte
1 lingură rasă sare
1 pachet unt
2 gălbenuşuri de ou
1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
Boluri sau forme de sufleu pentru presat
Mod de preparare:
6 litri lapte îi lăsaţi la cald o zi, două, să se prindă, apoi daţi în fiert ca să se separe brânza proaspătă de zer. Scurgeţi într-un tifon.
Punei ceilalţi 3 litri de lapte la fiert, apoi adăugaţi brânza proaspătă şi amestecaţi bine, timp de 5 minute, sau până se brânzeşte iar. Se scurge din nou în tifon.
Ungeţi formele pentru caşcaval cu 1/3 pachet de unt, restul de unt îl puneţi la topit într-un vas adânc, la foc mic.
Adăugaţi brânza strecurată, gălbenuşurile, sarea şi bicarbonatul şi amestecaţi energic, timp de maxim 2 minute, până se leagă compoziţia.
Se toarnă repede de tot în forme şi se nivelează, deoarece se încheagă repede caşcavalul.
După ce se răceşte puţin, se dă la frigider şi este gata de servit a doua zi.