Iată cum să prepari toba de casa traditionala, după o reţetă simplă, pentru masa de Crăciun. Ingrediente:
►o limbă de porc
►2 picioare
►500 g ficat
►2 urechi
►2 rasoale de vită
►1-2 inimi
►300 g slănină
►150 g șorici
►un stomac de porc sau mațul gros
►sare
►piper negru boabe și măcinat
►foi de dafin
►ienibahar
►200 ml vin alb
Mod de preparare:
1. Picioarele, șoriciul și urechile se spală bine după ce s-au pârlit și s-au frecat cu mălai și apoi se țin în apă rece până se limpezește bine apa. Se scot și se fierb într-o oală mare.
Se adună spuma de mai multe ori şi se adaugă sare și piper, după gust.
2. Separat, în altă oală, se fierbe rasolul de vită. Se adaugă sare după ce s-a luat spuma și se fierbe până se dezlipește carnea de pe os.
3. Când toate sunt aproape gata, se pun să fiarbă separat ficatul, inima și limba. Acestea din urmă se dau în fiert înainte de a fi amestecate cu celelalte. Se scot și se pun în oală cu restul cărnurilor și se mai fierb 1-2 ore, ca la piftie, la foc foarte mic. Se adaugă ienibaharul și foile de dafin.
4. După ce au fiert, se scot în sită, se lasă să se răcorească și se taie toate în bucăți potrivit de mari. Se taie și slăninuța şi se condimentează cu sare și piper. Cărnurile se amestecă cu puțină zeamă din care au fiert, se umple stomacul de porc cu această compoziție, se leagă și se pune să fiarbă în continuare în
zeamă.
După ce a fiert, toba se scoate, se scurge și se presează cu ceva tare. Se lasă la rece, se afumă și apoi se servește.
Citeste si alte retete traditionale de Craciun pe cel mai nou dosar Unica.ro: Craciun 2012: Top 10 retete de sarbatoare. Participa la concursul nostru de Craciun. poti castiga premii minunate. Detalii aici.