Iată cum să prepari un delicios desert, un colac cu vanilie si rozmarin ca la mama acasă.
Aluat: ►175 ml lapte călduţ ► 1 drojdie uscată ► 80 g zahăr ► 400 g făină ► 100 g migdale tocate ► 2 păstăi de vanilie ► 2 crenguţe de rozmarin proaspăt ► 100 g unt ► 2 ouă ► 1 linguriţă sare În plus: ► 1 gălbenuş de ou ► 2 linguri lapte
Decor: ► 100 g zahăr vanilat ► 2 linguri zeamă de lămâie ► câteva ace de rozmarin ► 1 lingură zahăr
►Păstăile de vanilie se taie pe lung, se scoate miezul şi se fierb împreună cu laptele, cca 5 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească şi se scot beţele de vanilie şi rozmarinul. Drojdia se amestecă cu laptele şi 1 lingură de zahăr şi se lasă 15 minute la dospit. Se încorporează şi făina şi se frământă un aluat.
► Aluatul se împarte în două bucăţi şi se întind 2 batoane de cocă de cca 50 cm lungime, care se împletesc într-o cunună. Se lasă 20 de minute deoparte.
► Gălbenuşul se amestecă cu laptele şi se unge colacul, care se pune apoi în cuptor, la 200°C, 30-45 de minute, până când capătă o culoare aurie.