Acest fel de mâncare atât de delicios, Ratatouille, este faimos în întreaga lume şi are „rude” la fel de gustoase prin întreaga zonă meditereaneană. Chiar daca mulţi…
oameni susţin ca Ratatouille este un fel de mâncare tipic din Provence, Franţa, el nu apare în lista de 1.123 de reţete din cartea de bucate a lui J.B. Reboul, de la sfârşitul secolului al 19-lea, „La cuisiniere Provencale”.
De fapt, Ratatouille este o reţetă destul de modernă, una care nu ar fi putut fi făcuta înainte ca roşiile să vină în Europa din Lumea Nouă. De fapt, autorul Marimar Torres susţine ca Ratatouille are o legătura cu „samfaina”, un fel de tocană cu legume prăjite, din Catalonia, datând din vremurile în care Provence era legată politic de Catalonia şi Aragon.
În orice caz, în toată zona mediteraneană, când un tip de bucătărie încearcă să descrie propriul tip de tocăniţă, i se spune „ratatouille”.
Sunt multe feluri în care putem pregăti Ratatouille şi este un fel de mâncare foarte popular în întreaga lume. Iată o reţetă de Ratatouille.
Ingrediente:
500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (roşu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg roşii opărite şi curăţate de pieliţă, 4 căţei de usturoi (zdrobiţi), sare, piper, o foaie de dafin, nucşoară, pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se taie vinetele şi dovleceii (cu coajă) cuburi mai mari, iar ardeii – fâşii. Se călesc toate – pe rând – într-o tigaie, dupa care se pun într-o cratită şi se amestecă.
Sosul: Se pune la-ncins uleiul şi se rumeneşte ceapa. Se adaugă roşiile tăiate, nucşoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea şi piperul.
Se lasă să dea într-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii şi ardeii, se presară deasupra pătrunjelul tocat şi se serveşte imediat.
Foto: Shutterstock
Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!