Vara este momentul perfect pentru a mânca porumb fiert. Dar tu știai care este rețeta perfectă, cu care nu dai greș niciodată?
În aparență, nu este nevoie de vreo rețetă sofisticată pentru a pregăti porumb fiert. Bucătarul Lan Lam de la Cook’s Illustrated a căutat însă rețeta perfectă de porumb fiert, în urma cărora boabele sunt crocante la exterior și moi, zemoase la interior.
Metoda lui presupune folosirea unei anumite cantități de apă la fierbere și oprirea focului înainte de a adăuga porumbul. Rezultatul este unul neașteptat de gustos, cu o textură de vis, după cum arată America’s Test Kitchen.
Cheia succesului nu este cât timp fierbi porumbul, ci temperatura interioară a acestuia. În porumbul necopt, amidonul din interiorul boabelor are un gust ca de cretă. Dar când porumbul ajunge la 65 de grade Celsius, amidonul începe să se gelatinizeze și să capete o textură mătăsoasă. Dacă depășește puțin această temperatură, pectina din boabele de porumb se descompune și ajunge să le facă pe acestea să fie ca un terci. Așadar, temperatura interioră pentru un porumb fiert ideal este de 65 de grade Celsius.
Metoda lui Lan Lam este simplă: trebuie să pui la fiert 3,5 litri de apă și să lași pe foc până la punctul de fierbere. Când apa începe să fiarbă, este momentul să oprești focul și să pui înăuntru șase știuleți de porumb. Lasă-i acolo timp de 10 minute. Astfel, temperatura apei scade suficient de mult pentru a nu exista riscul ca porumbul să se gătească mai mult decât este necesar, iar temperatura interioară a porumbului a crescut exact cât trebuie. Lam subliniază că această metodă dă rezultate mult mai bune decât atunci când faci porumb fiert fără să urmezi vreo rețetă anume.
Porumbul fiert nu este doar delicios, ci și foarte sănătos. Conținutul bogat în fibre ajută la digestie, pe când vitamina B, zincul, magneziul și fierul din acesta contribuie la menținerea unui metabolism sănătos.