Home > Culinar > Fasole cu ciolan afumat, rețeta tradițională pentru 1 Decembrie. Ingredientele care dau savoare
Fasole cu ciolan afumat, rețeta tradițională pentru 1 Decembrie. Ingredientele care dau savoare
.
Actualizat 18.09.2023, 11:51
Fasole cu ciolan afumat – rețeta tradițională care nu lipsește de pe mesele românilor de 1 Decembrie, Ziua Națională. Celebrată anual pe 1 decembrie, sărbătoarea Marii Uniri aduce cu sine, pe lângă sunetul fanfarelor sau intonarea imnului și această tradiție gastronomică. Vrei să știi cum se prepară cea mai gustoasă fasole cu ciolan, rețeta tradițională pentru 1 Decembrie?
Fasolea cu ciolan are un mod de preparare simplu, care nu necesită foarte multe ingrediente și care garantează un gust deosebit atunci când este servită. Îți prezentăm cea mai simplă rețetă de fasole cu ciolan.
Rețete de fasole cu ciolan afumat pentru 1 decembrie
În întreaga țară există mai multe modalități prin care poate fi gătită fasolea cu ciolan afumat. În continuare vă vom prezenta o rețetă de fasole cu afumătură prin care cu siguranță nu veți da greși, dacă decideți să o preparați pentru masa de 1 decembrie și nu numai. Timpul de preparare pentru această rețetă de fasole cu ciolan este de aproximativ o oră și 40 de minute.
Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După acest proces, fasolea se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.
Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin şi se mai lasă să fiarbă câteva minute.
Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.
Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor ca să scadă şi să se rumenească. Se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.
Fasole cu ciolan, rețeta celebră a lui Radu Anton Roman
O altă reţetă delicioasă de ciorbă de fasole boabe o regăsim în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Preparatul iese deosebit de gustos dacă se respectă paşii indicați, scrie Adevărul.
Ingrediente folosite pentru ciorba de fasole cu ciolan afumat
750 g fasole boabe 1,5 kg ciolan afumat porc 100 g morcov 2 cepe roşii 50 g păstârnac 50 g ţelină 500 g roşii 200 ml bulion roşii, cât de gros 20 boabe piper 100 ml oţet de mere (sau de vin) 1 lingură zahăr tarhon, 3 rămurele cimbru sare (la sfârşit, în funcţie de cât e sărat ciolanul) 1 linguriţă boia
Pentru preparare, se pune fasolea în multă apă să se umfle şi să se înmoaie încă de seara
Ulterior, a doua zi dimineață: – Se pun la fiert fasolea şi ciolanul, piperul într-o oală mare, în cca 4 litri de apă rece. – Se taie cepele, se rad morcovii, se taie păstârnacul, ţelina, roşiile mărunt. – Se spumează, mai ales că, prin fierbere, se desprind părţi din pieliţe de pe boabe, ceea ce uşureazã mâncarea şi digestia. – După 1 oră de fiert molcom, acoperit, se adaugă ceapa, zarzavatul şi roşiile, ramurile de cimbru, paprica şi oţetul. Se toacă tarhonul. Dacă zeama mai fierbe încă 1 oră, toată chestia devine miracol. Au scăzut vreo 2 litri – mai mult nu-i bine.
– Se scoate ciolanul şi cimbrul. Se adaugă bulionul, să mai fiarbă 10 minute. – Se dezosează ciolanul, se taie carnea în bucăţi şi se presară tarhonul. – Se oferă lângă farfurioare cu ceapă roşie tăiată felii şi stropită cu oţet de mere.
Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.