Alături de dulceaţa de cireşe amare, cireşe albe şi piersici roşii de toamnă, dulceaţa de nuci verzi este o delicatesă românească şi unul dintre cele mai rafinate deserturi.
Pentru mulţi, dulceaţa de nuci verzi aduce aminte de acasă, bunici sau părinţi şi viaţa liniştită din copilărie. Fiindcă pentru prepararea ei aveţi nevoie de nucile foarte verzi, care nu au apucat încă să se întărească în membrană, trebuie să aveţi grijă să nu rataţi fereastra din timp care permite culegerea lor. A venit momentul să facem o dulceaţă ca pe vremuri. Ingrediente:
50 nuci verzi, curăţate de coajă (folosiţi mănuşi deoarece nucile conţin iod, care pătează pielea)
1 kg zahăr
700 ml apa
1 păstaie de vanilie
1 lamaie
Vezi ce beneficii au nucile verzi! Mod de preparare:
Nucile curăţate de coajă se pun într-un vas mare cu apă rece şi se lasă la înmuiat pentru câteva ore. Schimbaţi apa de câteva ori.
Opăriţi nucile timp de câteva minute, având grijă să le scufundaţi uniform sub apa fierbinte. Treceţi nucile sub un jet de apă rece. Repetaţi procedeul de 3-4 ori.
Fierbeţi la foc mic, într-o oală încăpătoare, apa şi zahărul, până când se leagă într-un sirop (siropul este gata când picătura turnată într-un pahar cu apă nu se dispersează imediat).
Tăiaţi păstaia de vanilie şi răzuiţi conţinutul cu un cuţit. Adăugaţi atât păstaia, cât şi interiorul răzuit la finalul fierberii siropului.
Adăugaţi nucile, fără să le scurgeţi foarte bine de apă şi lasaţi la foc mic până se face spumă deasupra. O puteţi aduna, copiii vor aprecia o ceaşcă din licoarea fermecată. Când fiertura nu mai face spumă deloc, adăugaţi sucul de la lămâie şi mai daţi într-un clocot.
Turnaţi dulceaţa fierbinte în borcane, începând cu fructele ca să le puteţi distribui uniform. Ştergeţi bine borcanele după ce le-aţi umplut cu siropul rămas şi lăsaţi-le acoperite cu un şervet până a doua zi.
Dacă vă rămâne sirop, nu îl aruncaţi, turnaţi-l într-o sticlă şi îl puteţi servi cu apă rece când aveţi musafiri.
Foto: Shutterstock, Thinkstockphotos