Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia este prăznuită anual pe data de 9 martie. Tot atunci, românii pregătesc acasă mici cozonăcei în formă de 8, însiropați și unși cu miere și nucă care poartă numele de „Mucenici”. Iată cum să prepari cei mai buni mucenici, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu.
Mucenici moldovenești, după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
Românii din întreaga țară pregătesc, pentru 9 martie, mucenici tradiționali. În unele zone se fac mucenici fierși, serviți cu nucă, în timp ce în alte zone se fac mucenicii moldovenești, mici cozonaci în formă de opt și unși cu miere și nucă.
Chef Cătălin Scărlătescu are propria rețetă de mucenici moldovenești, care ies pufoși și aromați, numai buni de împărțit cu întreaga familie.
Mod de preparare mucenici moldovenești după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu
Făina se pune într-un vas, iar în mijlocul ei se adaugă zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia, cât și apa. Se amestecă bine totul până se formează o cocă omogenă și densă.
Aluatul se lasă la dospit timp de 30-40 minute.
După ce a crescut se presară făină pe masa de lucru și se întinde bine coca.
Se taie în fășii mici și se modelează în formă de 8. Se pun la fiert în apă clocotită, după care se scurg și se bagă la cuptor câteva minute.
După ce se scot din cuptor se lasă peste noapte, să se întărească.
Mucenicii se însiropează cu un sirop făcut din 3 litri apă, 350 grame zahăr, coajă de lămâie, zahăr vanilat, esență de rom și sare. Se pune apa la fiert și când dă în clocot se pun restul ingredientelor.
După ce a clocotit se toarnă peste mucenici. Se servesc cu nucă mărunțită pe deasupra.