Cozonac cu nucă și rahat

.

O reţetă tradiţională care place tuturor. Nu trebuie să aştepţi iarna ca să te bucuri de un cozonac gustos!

Porţii: 2 cozonaci
Preparare: 60 min
coacere: 40-50 min
aşteptare: 60 min
Ingrediente:
► un kg făină
► 50 g drojdie
► 200 g unt
► 6 ouă
► 10 linguri zahăr
► 400 ml lapte
► 50 ml ulei de floarea-soarelui
► un praf sare
► 2 plicuri zahăr vanilat
► coaja de la o lămâie şi o portocală
Pentru umplutură:
► 200 g rahat
► 300 g nucă măcinată
► 2 linguri rom
► 2 linguri cacao
► 100 g zahăr
► ou pentru uns

1. Se încălzește laptele și se amestecă cu drojdia și cu o linguriță de făină. Se lasă maiaua la dospit 10-15 minute.
2. În acest timp, se cerne făina într-un bol, se pun ouăle care au stat la aceeași temperatură, zahărul amestecat cu laptele călduț, mirodeniile și praful de sare. Se adaugă maiaua și se începe frământarea.
3. Se acoperă aluatul obţinut cu un șervet și se lasă aşa o oră. După ce a crescut, se încorporează grăsimea călduță și se mai lasă 10-15 minute la crescut.
4. Separat, se macină nuca coaptă și se amestecă cu cacaua, zahărul, romul și rahatul tăiat cubulețe. Se tapetează formele. Se porționează aluatul. Se umple, se rulează sau se împletește și se așază în tavă. Se mai lasă să crească 30 de minute și se unge cu ou. Se coace la foc potrivit.
Încearcă şi cozonac cu umplutură de nucă!
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton