Sărbătorile de iarnă bat la ușă! Porcul este nelipsit de pe mesele românilor de Craciun, iar pe data de 20 decembrie, mai precis de Sfântul Ignat, se taie porcul.
Gospodarii de la țară prepară cârnați, lebăr, caltaboși sau toba de porc după rețete bătrânești, cu migală și cu îndeletnicirea păstrtă din tată în fiu, sau din gospodar în gospodar…
Iată un ritual care face din carnea de porc crescut la țară o adevărată delicatesă, ce va îmbogăți masa de Crăciun.
Am vorbit cu o gospodină din Moldova, care vara se îndeletnicește cu prepararea gemurilor 100% naturale, iar iarna cu fabricarea după rețete tradiționale a cărnii de porc. Știe că versalitatea bucătăriei tradiționale este mare când vine vorba de carnea de porc. De aceea, spune Cristina, de la ”Dulceturi Traditionale Cristina”- ”noi ne-am gândit că românul trebuie să se bucure de bucate din porc crescut la țară, preparate fără conservanți sau e-uri. Porcii îi cumpărăm de la țară, de la vecini, iar cârnații sau caltabos, precum și toba le vom condimenta cu usturoi, cimbru, piper și boia, exact așa cum făceau bunicii noștri. Toate produsele vor fi afumate la fum rece, realizat din foc de lemne de esență tare. Astfel, acestea vor fi mult mai delicioase, vor avea gustul acela autentic de mâncăruri de țară. De asemenea, ne-am gândit să le preparăm în cantități foarte mici, pentru fiecare om care va dori să le comande de la noi, astfel încât să fie proaspete. ”
Ar trebui să fim conștienți că produsele obținute prin practicile tradiționale au o calitate bună și sunt mult mai sănătoase, mai ales pentru copii. Ar trebui să ne întoarcem la rădăcini și să ne bucurăm de produsele tradiționale, naturale 100% .
Rețeta de caltaboși.
Ai nevoie de:
1/2 din ficat, un rinichi de porc, ¼ din carnea și grăsimea de la porc, ¼ din slanina de la gât, ¼ din șoroci, ¼ din carne fiartă și ½ din splină.
Nu uita de condimente: piper, sare, 300g ceapă călită, cimbru și boia iute
Ingredientele fierte și măcinate se trec prin mașina de tocat, împreună cu circa 300 g ceapă tăiată mărunt și călită în prealabil cu o lingură cu untură sau 2 linguri cu untedelemn (până când scade apa și devine lucioasă, fără să se rumenească).
La tocătură se adaugă o linguriță rasă cu piper, boia iute, cimbru, la alegere, după gust. Se mai pun 100-200 ml supă cu multă grăsime, din oala în care a fiert capul de porc, amestecându-se bine toate, ca să aibă consistență unei paste. Se adaugă sare după gust.
Cu ajutorul mașinii de tocat, la care s-a montat tubul pentru cârnați, se umplu intestinele de caltaboși, legându-se la ambele capete cu sfoară subțire. Cand toți caltaboții sunt gata, se introduc în apă sau supa fierbinte (care a fiert în clocot) și, se țin așa 10 minute, după care se scot , înțepând din loc în loc cu un ac gros, să iasă aerul, ca să nu plesneasca. Apoi se așează într-un recipient cu apă rece.
Mădălina Răcorean- www.ecotrend.ro
Ultima modificare noiembrie 8, 2019 9:32 am