Cozonaci pufoşi, prăjituri delicioase şi dulciuri dintre cele mai savuroase, toate aceste dulci tentaţii te vor ispiti din nou de Crăciun. Dar nu trebuie să renunţi definitiv la desert, asta dacă alegi reţete mai sănătoase pentru tine şi musafirii tăi.
Iată ce prăjituri sănătoase poţi pune pe masa de Crăciun în acest an.
Cozonacul nu este chiar „prietenul” regimului tău de slăbit (o felie de cozonac conţine 180 de calorii), dar pentru că acest desert tradiţional nu va lipsi oricum de pe masa de Crăciun, măcar alege unul mai „uşor” decât cel tradiţional.
Christstollen este echivalentul cozonacului nostru, dar este preparat cu mai multe condimente care te ajută să slăbeşti. Pe lângă coaja de lămâie şi portocală, cozonacul nemţesc conţine scorţişoară, praf de ghimbir, cardamom şi cuişoare.
Cum îţi sună „prăjitura cu caramel„? Mmm… şi nouă ne lasă gura apă, chiar dacă raţiunea ne spune „nu”.
Ce ai spune atunci ca în locul deliciilor cu multă cremă şi toppinguri „ucigător” de dulci să pregăteşti un desert bazat mai mult pe fructe?.
Chiar şi prin fierbere/ coacere fructele sunt incomparabil mai sănătoase decât cremele pentru prăjituri.
De exemplu, compotul de mere sau piureul de banane sunt înlocuitori foarte indicaţi pentru alimentele grase folosite la prăjituri. În plus, fructele însiropează mult mai bine textura prăjiturii decât grăsimile în general.
Verifică aici câte mere îţi trebuie pentru prăjitura cu mere şi nuci.
Îţi vei spune că salamul de biscuiţi nu este un desert prea deosebit cu care să îţi îndulceşti invitaţii. Noi îţi spunem însă că acest desert comun, mai popular în post decât la sărbători, este, pe cât de banal, pe atât de diversificat. Îţi trebuie doar puţină imaginaţie… şi voinţă pentru a nu-ţi compromite de tot dieta, chiar şi când te afli în mijlocul unui festin culinar ca de sărbători.
Încearcă o reţetă sănătoasă de salam de biscuiţi, înlocuind zahărul cu fructoza şi sfafidele cu goji deshidratate. În rest, urmează reţeta de aici.
Ei bine, cu această specialitate îi vei surprinde cu siguranţă în mod plăcut pe cei dragi.
Această veche şi savuroasă delicatesă, care îşi are originile în mâinile pricepute ale gospodinelor din Moldova, pot fi preparate în fel şi chip – cu brânză, în special, dar şi cu spanac, vişine, cartofi sau cu morcovi şi gem de caise, aşa cum îţi propunem pentru masa de sărbători.
Ce poate fi mai sănătos decât o legătură bună de morcovi într-un desert atât de inedit şi dulce?
Fără îndoială, colţunaşii cu morcovi şi gem de caise vor fi o desfătare pentru invitaţii tăi.
Foto: Shutterstock