Sporeşte bucuria Sărbătorilor de Crăciun cu cele mai gustoase mâncăruri pregătite cu dragoste şi migală. Poate fi cel mai frumos dar oferit celor dragi.
> timp de preparare:30 minute > timp de coacere:40 minute > timp de aşteptare:180 minute
Ingrediente (pentru 8 porţii): Pentru aluat: ► 300 g făină ► 150 g unt rece ► 70 g miere de albine ► 1/2 linguriţă nucşoară ► 3 linguri zeamă de lămâie
Pentru umplutură: ► 100 g nuci sau alune ► 100 g prune uscate ► 100 g caise uscate ► 75 g stafide ► 75 g smochine ► 300 ml suc de mere ► 80 g miere de albine ► 2 linguri zeamă de lămâie ► 1 linguriţă coajă rasă de lămâie ► 1 linguriţă rasă de scorţişoară pisată ► 1/4 linguriţă de cuişoare pisate ► 1 gălbenuş ► o lingură de lapte ► zahăr pudră pentru ornat
1. Sucul de mere se fierbe 5 minute cu mierea şi fructele uscate tăiate cubuleţe. Se acoperă apoi şi se lasă deoparte 2 ore.
2. Din făina cernută, untul ras, mierea, un praf de sare, nucşoara, zeama de lămâie şi 1-2 linguri de apă rece se frământă un aluat, care se acoperă şi se lasă la rece o oră.
3. Din două treimi din aluat se întinde o foaie subţire care se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi se presară fructele macerate amestecate cu nuca pisată, zeama de lămâie şi toate mirodeniile. Deasupra se pune restul de aluat decupat în steluţe. Se unge cu un gălbenuş bătut cu lapte şi se coace la foc iute aproximativ 40 de minute.