Plăcinta cu carne (ca şi plăcinta cu brânză, ca să fiu sincer) e una din micile bucurii care-mi fac viaţa mai frumoasă. Am eu, aşa, o pasiune pentru plăcinte…
… şi covrigi, poate pentru că-mi amintesc de copilărie. Sunt probabil sute de variante în care se pot face. Asta, după gusturile mele, e una dintre ele mai simple şi gustoase (cel puţin după cât de repede am făcut-o şi după cât de repede s-a terminat)
Ingrediente
* 2 foi de aluat foietaj
* 200 g carne de porc, tocată
* 100 g carne de vită, tocată
* 2 cepe
* 1 jumătate de ţelină (mică)
* 1 morcov
* 2 cartofi mici
* 4-5 linguri de pesmet
* 1 lingură de pătrunjel tocat
* 1 lingură de mărar tocat
* 3 ouă
* ulei, sare, piper
Reţetă
Am curăţat şi am tocat toate legumele. Le-am pus la călit în 2 linguri de ulei şi puţină apă (dar puţină, aşa, cam un sfert de cană, maxim jumătate)
Când s-a înmuiat, am adăugat carnea (era gata tocată şi amestecată, aşa am cumpărat-o, două treimi carne de porc, o treime carne de vită)
Am lăsat pe foc până s-a evaporat toată apa, amestecând continuu.
Când apa a scăzut de tot, am lăsat să se răcească. Apoi am pus mărarul, pătrunjelul, 2 ouă şi 2 linguri de pesmet.
Aluatul l-am cumpărat, din lipsă de timp (dar dacă nu vă grăbiţi, vă recomand călduros să faceţi propriul vostru aluat – ca cel de-aici, de exemplu). L-am lăsat să se dezgheţe, apoi l-am întins un pic cu sucitorul (foile erau prea groase). Pe aluat, am presărat un pic de pesmet, peste care am pus carnea (jumătate pe-o foaie, jumătate pe cealaltă)
Le-am rulat (şi le-am şi stricat un pic forma când le-am rulat, că nu eram atent), le-am uns cu ou bătut (cel de-al 3-lea ou) şi le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt.
Le-am băgat la cuptorul încins dinainte, la foc mediu spre mic, cam 30 de minute.
După ce s-a răcit un pic, am tăiat felii.
Care au dispărut uimitor de repede din faţa mea.