De Sărbători, testează rețeta de pită umplută, cozonacul dulce sau sărat al vecinilor noștri de la sud.
Rețeta de pită umplută îi aparține bucătarului Nenad Gladic, alias Lepi Brka (Serbia). Chef Gladic a gătit pe vase de croazieră de lux și a experimentat gastronomii exotice, din Alaska și până în Brazilia. Este autorul cărții “Gastronomad” și redactor-șef al unei reviste de rețete pentru copii. El a gătit această rețetă pentru show-ul culinar “Cea mai bună cină de Crăciun”, difuzat de TLC miercurea, de la ora 21:00, și care se va relua integral pe Discovery Channel, în data de 24 decembrie, de la ora 20:00.
Chef Nenad Gladic gătind pentru show-ul TV Best Christmas Dinner, TV Show, filmat la București
Emisiunea a fost filmată în România, iar în show mai apar bucătari din Ungaria, Bulgaria și România, care pregătesc, la rândul lor, rețete tradiționale de Crăciun din țările lor. Din România, a participat Chef Foa (Florin Scripcă). El a pregătit un cotlet de porc și sarmale, a căror delicioasă rețetă o poți descoperi aici.
Pită tradițională sârbească, cu trei feluri de umplutură
Pentru aluat:
700 g făină albă fină
1 linguriţă de sare
500-600 ml apă apă caldă
3 linguri de ulei +50 ml pentru uns
50 g unt
1 ou (pentru uns, înainte de a se băga la cuptor)
Pentru umpluturi:
Umplutura cu brânză
150 g brânză moale
20 g ciuperci uscate, înmuiate în apă caldă
100 ml iaurt
1 ou
sare, piper, oregano sălbatic
Umplutura cu carne tocată şi cartof
150 g carne tocată (dacă se poate, amestec de carne de vită şi porc; dacă nu, doar carne de porc)
1 cartof mare (tăiat în bucăţele)
1 ceapă mare (tăiată fin)
2 căţei de usturoi (tocaţi fin)
sare, piper
ulei
Umplutura cu mere şi fructe uscate
1 măr mare (curăţat, tăiat mărunt şi stors de suc)
3 linguri de miere
20 g stafide
20 g prune fără sâmburi, tăiate în bucăţele
50 g nuci mărunţite
50 g seminţe de dovleac mărunţite
70 g pesmet
50 ml ulei
scorţişoară, nucşoară (pulbere)
zahăr pudră pentru decorat
Mod de preparare:
Într-un bol mare se cerne făina. Se adaugă sarea şi ¾ din cantitatea de apă.
Se frământă un aluat, apoi se adaugă uleiul şi restul de apă.
Se mai frământă încă 10 minute, până când aluatul devine moale, elastic şi nu se mai lipeşte de degete.
Se mută aluatul pe planşeta de lucru şi se mai frământă puţin (timp de pregătire: 15 min)
Se împarte aluatul în trei părţi egale, se ung toate cu ulei din belşug, apoi se lasă 20 de minute acoperite cu folie de plastic.
Umplutura cu brânză (timp de pregătire: 5 min)
Ciupercile lăsate la înmuiat în apă se toacă fin, se adaugă brânza mărunţită şi se amestecă apoi cu restul ingredientelor.
Umplutura cu carne tocată (timp de pregătire: 10 min)
Se pune ceapa tocată în tigaia cu ulei încins şi se sotează până se înmoaie. Se adaugă cartoful, se prăjeşte câteva minute, apoi se adaugă carnea tocată, usturoiul, sarea şi piperul. Se amestecă şi se prăjeşte totul până capătă o culoare cafeniu-aurie.
Umplutura cu mere (timp de pregătire: 2-5 min)
Se amestecă toate ingredientele (în afară de pesmet şi ulei) într-un bol.
Fiecare bucată de aluat se întinde pentru început cu mâna, apoi se întinde cu grijă, pe o faţă de masă din bumbac, în toate direcţiile, până când foaia rămâne subţire ca hârtia.
Se distribuie umplutura în mod egal pe foaia întinsă, apoi se stropeşte cu ulei, în ploaie fină. Se rulează foaia de aluat cu ajutorul feţei de masă, pornind dintr-o parte. Se modelează în forma dorită şi se aşază în tava de copt.
Se repetă aceiaşi paşi pentru umplutura cu carne.
Pentru umplutura cu mere, se presară şi pesmet, apoi se stropeşte cu puţin ulei şi se continuă ca mai sus.
Când toate plăcintele sunt gata de băgat la cuptor, se ung cu ou bătut (timp total de pregătire: 30min)
Se coc plăcintele în cuptorul încins la 180°C, timp de 20 de minute. Se scot şi se toarnă peste ele puţin unt topit cu apă, apoi se bagă din nou la cuptor pentru alte 10 minute (timp total de ţinut în cuptor: 30 min)
Se scot plăcintele din cuptor şi se lasă să se răcească, acoperite cu un prosop de bucătărie din bumbac.