Pierogi, colţunaşii din Polonia

.

Pierogi e un fel de mâncare de origine poloneză, foarte similar cu colţunaşii româneşti sau tortellini italieneşti. Fundamental, e vorba de găluşte fierte şi umplute cu diverse ingrediente.
Ingredientele diferă în funcţie de zonă, pornind de la cartofi fierţi, brânzeturi, varză, carne sau ciuperci. Există şi variante dulci, cu umpluturi precum cireşe, căpşuni, fructe de pădure, pere, ape sau prune.Varianta de pierogi umpluţi cu brânză de vaci şi ceapă prăjită e populară în Polonia şi Ucraina. În Canada, în schimb, brânză folosită e cheddar.

Preparare:

De regulă, aluatul se întinde într-o foaie subţire, apoi e tăiat în cercuri folosind un pahar sau o cană. Umplutura se pune în mijloc şi aluatul se împătureşte, formând un semicerc. Apoi, pierogi sunt fierţi în apa până plutesc, scurşi şi, uneori, prăjiţi în unt înainte de servire.

Poţi fi serviţi cu unt topit, smântână şi garnisiţi cu felii de bacon prăjite, ceapă şi ciuperci. Variantele dulci pot fi garnisite cu sos de mere sau de arţar.

Variante internaţionale:

Ungaria: Reţetă lor se numeşte ” derelye ” şi sunt umplute fie cu carne, fie cu gem. E de obicei un fel de mâncare festiv, potrivit ocaziilor speciale, cum ar fi nunţile.

Slovacia: La ei se numesc  „bryndzové pirohy”  şi se umplu de regulă cu brânză sărată.

Polonia: Ei le spun  „pierogi” şi sunt servite într-o mare varietate de forme şi gusturi (de la duce la sărat sau picant). Tradiţional, pierogi erau mâncărurile clasei de jos, dar au căpătat popularitate cu vremea şi printre nobili. Acum, se servesc la festivaluri şi sunt considerate o mâncare tipică poloneză. Sunt umpluţi de regulă cu brânză de vaci sau quark, cartofi şi ceapă prăjită. Mai există şi variante cu carne tocată şi ciuperci.

Ucraina: Variantă lor se numeşte „varenyky”, se umplu cu carne şi se servesc cu smântâna şi bacon prăjit.

Iată o reţetă de Pierogi

Ingrediente:

Pentru umplutura de varză murată:

2 linguri de unt (aprox. 30 grame);
1/3 de ceaşcă de ceapă tocată (aprox 50 grame);
1 ½ ceaşcă de varză murată spălată şi tocată (aprox. 225 grame);
Sare şi piper după gust;

Pentru umplutura de cartofi:

3 linguri de unt  (45 grame);
½ cană de măsurat de ceapă tocată (75grame);
2 căni de măsurat de piure de cartofi (300 grame);
1 linguriţă de sare (5 grame);
1 linguriţă de piper alb (5 grame);

Pentru aluat:

3 ouă;
230 grame de smântâna;
3 ceşti de făină adică 360 grame de făină;
Un vârf de cuţit de sare;
1 praf de copt

Mod de preparare:

Pentru a realiză umplutura de varză murată, topiţi untul la foc mediu.Adăugaţi ceapă şi amestecaţi timp de 5 minute. Adăugaţi varză murată şi prăjiţi încă 5 minute. Asezonati cu sare şi piper şi puneţi-o pe o farfurie la răcit;
Pentru umplutura de cartofi, topiţi untul într-o tigaie la foc mediu.Adăugaţi ceapă şi gătiţi timp de 5 minute. Adăugaţi piureul de cartofi şi asezonati umplutura cu sare şi piper alb;

Pentru a face aluatul, bateţi oualele împreună cu smântâna până va avea consistenţă omogenă. Adăugaţi făină, sărea şi praful de copt şi amestecaţi până când se formează aluatul. Frământaţi aluatul pe o suprafaţă pe care aţi presărat puţină făină înainte.Se împarte aluatul în 2 părţi. Întindeţi prima jumătate de aluat cu făcăleţul şi tăiaţi în formă şi de grosime pe care o doriţi.

În mijlocul fiecărui pierogii (colţunaş) puneţi câte o linguriţă de umplutura de piure de cartori şi lipiţi marginile coltunasilor cu o furculiţa. Pentru a se lipi mai uşor puteţi umezi marginile coltunasilor cu apă.

Repetaţi această procedura şi cu cealaltă jumătate de aluat rămasă, însă de această data folosiţi umplutura de varză acră;

Puneţi apa şi sare într-o cratiţă şi puneţi-o la foc. Când începe să fiarbă puneţi colţunaşii şi fiebeţi între 3 şi 5 minute până când coltunaşii vor pluti la suprafaţa apei. Se scot cu o lingură şi se servesc calzi.

Şi dacă tot am vorbit de pierogi, ne-a venit poftă şi de colţunaşi, făcuţi după o reţetă românească.

Vă prezentăm o astfel de reţetă:

Timp de preparare:

45 min (complexitate redusă)

Ingrediente:

80 gr. făină, 1 ou, 2 linguri brînză de vaci, 15 gr. unt, o lingură pesmet, sare

Mod de preparare:

Din făină, jumătate de ou şi puţină apa se prepară o cocă mai moale decît cea de tăiţei care se frămîntă pe o planşetă, apoi se întinde într-o foaie subţire. Se tăie foaia în pătrate cu latură de 4-5 cm, pe care se pune brînza amestecată cu restul de ou.

Se împăturesc pătratele în formă de triunghi, se apăsa pe margini că să nu se desfacă, apoi se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare, 15-20 de minute. Pesmetul se căleşte într-o tigaie fără grăsime şi cînd este gata se amestecă cu untul şi colţuraşii.

    
Vedete din Romania Vedete internationale