Ai auzit despre poveştile pescarilor: lupte eroice, capturi de peste 15 kilograme, foc de tabără şi preparate delicioase. Cum să faci ca să ai şi tu parte de o asemenea aventură?
Să presupunem că te trezeşti cu noaptea-n cap şi pleci la pescuit. Tot cu titlu de prezumţie, prinzi un peşte atât de mare, încât o să povesteşti tuturor despre aptitudinile tale pescăreşti. Ce faci după?
Curăţă-l… cu stil
În primul rând, peştele trebuie omorât, nu lăsat să moară (scuze pentru cinism!). Aşa că apucă cuţitul de lamă şi loveşte-l cu mânerul în “ceafă”. Ia-l de coadă şi raşchetează-i solzii în sensul opus creşterii lor. Nu apăsa cu putere. Taie-i aripioarele şi coada şi clăteşte-l cu apă. Desfă-l (taie-l) de la coadă la cap şi scoate-i măruntaiele. Îndepărtează branhiile şi sângele care se coagulează. Apoi spală peştele cu sare de lămâie sau oţet (în funcţie de specie) şi usucă-l pe un prosop de bucătărie.
Ciorba de peşte lipovenească
Ai nevoie de patru legume: cartofi, ceapă, ardei iute şi roşii. Dar secretul nu se ascunde în legumele folosite, ci în felurile de peşte. Lipovenii spun că este nevoie de minimum 4 feluri de peşte, pentru ca ciorba să fie într-adevăr gustoasă. Ei ne recomandă caras, somn, ştiucă şi crap. Fă un foc din vreascuri pe care pune o plită. Coace roşiile şi ardeii iuţi. Pune apă într-un ceaun şi fierbe toate legumele. Când sunt aproape gata, pune sare suficient de multă, pentru că şi peştele va “trage” din ea. Apoi adugă peştele şi lasă-l la fiert, fără să amesteci. În 15-20 de minute va fi gata, iar atunci poţi adăuga oţetul (cam 8 linguri) şi foarte puţin ulei. La final, drege ciorba cu pătrunjel şi las-o să “îşi tragă sufletul”.