Pepenii şi merele Golden sunt printre cele mai delicioase fructe care se pot mura, dar nu prea se pun singure. De obicei, ele însoţesc castraveţii şi gogonelele, alături de boabe de struguri, care nu se mănâncă, dar dau gust foarte bun murăturilor asortate. Ca să fiţi siguri că ies ca la carte, folosiţi sare grunjoasă şi legume româneşti, fără aditivi sau conservanţi. Reţeta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri. Ingrediente:
3 pepeni roşii (verzi) mici, pentru murat 5-6 mere Golden 2 kilograme castraveţi cornişon medii 1 kilogram gogonele şi roşii foarte puţin coapte Frunze de ţelină Frunze de hrean 3 litri de apă 75 grame sare grunjoasă, neiodată Boabe de muştar, piper, etc Mod de preparare:
Curăţaţi legumele şi îndepărtaţi bucăţile stricate sau bătute. Aşezaţi-le în borcan şi presăraţi condimentele şi frunzele printre ele.
Fierbeţi apa cu sarea în câteva clocote.
Turnaţi saramura peste legume şi condimente şi acoperiţi cu celofan. Lăsaţi să se răcească şi păstraţi la rece, în cămară. Sunt bune în două luni de la începutul procesului.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să se păstreze mai mult timp. Poftă bună!
Foto: Shutterstock