Reuşita unui desert este condiţionată şi de aromele folosite, deoarece fiecare prăjitură este asociată cu un anumit miros plăcut, care acţionează asupra simţurilor.
– Vanilia este o plantă exotică erbacee agăţătoare, din familia orhideelor. Are flori alb-gălbui şi verzui, frunze cărnoase şi fructe aromate, în formă de păstăi. Acestea se supun unui proces special de fermentare şi se păstrează sub formă de batoane.
Principala sa calitate este aceea de a conferi o aromă plăcută, specifică prăjiturilor, băuturilor, ciocolatei, deserturilor de orice fel.
Medicina tradiţională recomandă vanilia în tratarea anxietăţii şi a oboselii.
– Scorţişoara este unul din cele mai scumpe şi mai apreciate condimente. Aroma sa specifică este dată de uleiul eteric conţinut.
În Europa, se foloseşte cu predilecţie pentru băuturi şi deserturi, însă în Asia şi Orient se foloseşte şi pentru preparatele din carne şi orez.
– Cuişoarele au fost aduse din India, unde sunt cunoscute de multe milenii. Se obţin din florile unui arbust şi sunt recunoscute ca un dezinfectant dintre cele mai puternice.
Fiind foarte aromate, se folosesc în cantităţi mici la prepararea dulciurilor, băuturilor, dar şi la conservarea alimentelor.
Datorită calităţilor antiseptice, se utilizează la prepararea unor medicamente şi în industria cosmetică.
Ştiai că…
…1-2 cuişoare puse în fiertura de carne îi vor prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore?
…găluştele din cartofi şi făină nu se vor desface la fiert, dacă în apa în care se fierb se adaugă puţină făină amestecată cu puţină apă rece?
…pentru a-şi păstra mai bine valoarea nutritivă, legumele se fierb în apă cu sare?