Panettone, o tradiţie milaneză

.

Este originar din Italia, mai precis din Milano, are formă de cupolă, miezul pufos şi conţine miere, multe stafide şi fructe confiate. În plus, ca să fie dulcele şi mai dulce, este acoperit cu zahăr pudră.
Îţi sună cunoscut? În cazul în care te-ai plictisit de tradiţionalul cozonac  românesc , îţi propunem un desert tradiţional milanez – Panettone.
 
Este un preparat specific Sărbătorilor de iarnă, se serveşte dimineaţa cu lapte sau ceai, este gustos, sănătos şi uşor de preparat acasă.

Cozonacul italienesc satisface chiar şi cele mai pretenţioase gusturi. Astăzi nu mai sunt o surpriză  pentru nimeni  sortimentele de panettone cu gust de tiramisu, cel cu umplutura de migdale, ori cel cu alune de pădure.
 

Pentru aluat ai nevoie:

–    1 cubuleţ drojdie uscată
–    1 cană apă fierbinte (aproximativ 45 de grade Celsius)
–    1/4 cană zahăr alb
–    2 ouă
–    1/2 cană iaurt simplu, degresat
–    1 lingurita esenţă de vanilie
–    1 lingură coajă de lămâie rasă fin
–    1/4 lingurita sare
–    4 căni făină albă
–    1 lingură zahăr pudră
–    1 lingură unt topit

Pentru umplutură ai nevoie:
–    1/4 cană agrise/coacăze uscate
–    1/4 cană stafide

Cum procedezi:

Într-un vas de frământat se combină bine drojdia, apa şi zahărul. Se acoperă  apoi şi se lasă cam 10 minute. Se adaugă ouăle, iaurtul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi sarea.

Adăugă făina în vas şi începe să frământaţi aluatul bine timp de minimum 5-10.
Acoperă-l cu un prosop curat şi lasă-l la crescut cel puţin o oră.

Încălzeşte cuptorul la 175 de grade. Alege o tavă  de copt adâncă şi ondulată pe margine; cam 20-22 cm în diametru, după care topeşte puţin unt topit şi unge tava.

Într-un vas mai mic amestecă stafidele, coacăzele/agrişele uscate şi zahărul pudră. Răsturnaţi apoi amestecul în aluat şi frământaţi din nou, până ce fructele pătrund mai bine aluatul.

Da aluatului o formă rotundă şi aşează-l cu atenţie în tava de copt, apoi lasă-l să se odihnească acoperit cu prosop cam vreo jumatate de oră, până ce aluatul va creşte mai mult de diametrul tăvii.

După ce a crescut, unge cupola cozonacului cu unt şi pune-l în cuptor aproximativ trei sferturi de oră.

Panettone trebuie să aibă deasupra o crustă aurie, închisă la culoare, semn că este gata.

După ce se raceşte, presăr deasupra zahăr pudră!

Calorii:  375.7 kcal/100g
Timp de preparare:  aproximativ o zi
Buget estimativ: aproximativ 50 de ron
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale