În fiecare casă, după Paşte, rămân o mulţime de ouă vopsite pe care toată lumea le ignoră. Iată ce reţete poţi pregăti din ele, aşa încât să nu fie irosite.
1. Salată orientală
• 300 g bacon sau constita afumata • 8 cartofi • 1-2 cepe • 3 oua fierte • 1 rosie taiata cubulete • masline • sare • piper • ulei • otet
Se fierb cartofii in coaja la foc marunt timp de aproximativ 20 – 30 minute.
Se iau de pe foc apoi se curata de coaja si se taie marunt! Taiem ceapa si o adaugam deasupra cartofilor impreuna cu maslinele si cu cele trei oua fierte! Calim bacon-ul impreuna cu o rosie taiata cubulete timp de 10 minute dupa care adaugam compozitia deasupra cartofilor, cepei, maslinelor si oualor!
Se adauga sare, piper, ulei si otet dupa gust. Se poate servi rece!
2. Cartofi franţuzeşti
• 1 kg cartofi roşii • 300 g brânză telemea de oaie • 6 ouă, 3 fierte şi 3 crude • 100 g unt • 100 g caşcaval • 100 ml smântână
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare, acoperiţi cu un capac. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă şi se împart în felul următor: jumătate se taie rondele şi cealaltă jumătate se pasează cu blenderul sau cu telul special pentru cartofi.
2. Se rade brânza de oaie pe răzătoarea mică şi se amestecă cu 3 ouă crude. Se unge tava cu unt, pe toată suprafaţa şi se pune primul strat de rondele. Peste primul strat se adaugă piureul de cartofi şi brânza amestecată cu ouăle.
3. Se adaugă cele trei ouă fierte. Se acoperă cu un alt strat de rondele, cu caşcaval ras şi cu smântână şi se bagă în cuptor.
Ouăle se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se ţin în apă rece un minut, se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi.
Se scot gălbenuşurile fierte şi se dau pe răzătoarea mică. Se adaugă apoi brânza proaspătă, telemeaua rasă, smântâna şi muştarul. Se pasează până se omogenizează, apoi se amestecă uşor cu ceapa verde tocată mărunt, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi sare după gust.
Se umplu jumătăţile de ou cu această compoziţie, apoi se prinde cu o scobitoare câte o jumătate felie de şuncă. Se ornează cu ardei gras şi ceapă verde.
• 600 g carne tocată de porc şi de vită • 2-3 felii franzelă • 100 ml lapte • 5-6 linguri ulei • 8 ouă, 6 fierte şi 2 crude • 1 lingurita amidon • sare • 3-4 căţei de usturoi • pătrunjel verde
Carnea tocată se pune într-un castron şi se amestecă cu franzela tăiată cubuleţe, înmuiată în lapte, usturoiul pisat, 2 ouă crude bătute, amidonul, sare şi o lingură de pătrunjel verde tocat mărunt.
Se împarte compoziţia în 12 părţi. Se formează chiftelele şi se bat între palme. Se face în fiecare chiftea câte o adâncitură, se acoperă cu un strat de ulei şi se aşază într-o tavă unsă cu ulei.
Se coc chiftelele în cuptorul încins, la foc potrivit, 15-20 minute. Cu puţin înainte de a fi gata se stropesc cu puţină apă.
Ouăle fierte se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se aşază în adânciturile din chiftele. Se ornează cu pătrunjel verde tocat.