Mucenici şi alte reţete de prăjituri de post

.

Mucenicii și prăjiturile de post reprezintă opțiuni delicioase și sănătoase pentru cei care țin posturile religioase.

Cu o varietate de arome și texturi, prăjiturile de post pot satisface pofta de dulce a oricărui mofturos. Există numeroase rețete de prajituri de post care pot încânta papilele gustative și pot aduce un plus de bucurie în timpul postului. Printre cele mai populare exemple se numără prăjitura cu mere și scorțișoară, prăjitura cu nuci și stafide, checul cu ciocolată neagră sau cu morcovi și nuci, biscuiții vegani sau fursecurile cu fructe uscate.

Rețete de mucenici. Cum se fac mucenicii, prăjiturile de post de primăvară

Mucenicii sau măcinicii reprezintă un preparat tradițional și delicios care se savurează pe 9 martie. Există mai multe tipuri de mucenici, în funcție de zonă. În Moldova se prepară mucenici pufoși copți din aluat de cozonac care, apoi sunt unși cu miere și presărați cu nucă. În zona de sud a României mucenicii sunt fierți în apă aromatizată cu zahăr, scorțișoară, coajă de lămâie și nucă.

În zilele noastre, mucenicii s-au modernizat, acum se prepară prăjiți sau presărați cu zahăr, cocos sau migdale măcinate.

Mucenici munteneşti (ciorbă) – rețeta mucenicilor fierți

Mucenici muntenești - mucenici fierți în castron tradițional - prăjitură de post
Mucenici muntenești sau mucenici fierți

Pentru aluatul de optari

500 g făină
50 g drojdie
200 ml apă călduţă
1 praf sare
1-2 pachete zahăr vanilat
100 ml ulei
Pentru zeamă
2 litri apă
350 g zahăr
coajă de lămâie
coajă de portocală
1 praf sare
2 pliculete zahăr vanilat
1 lingurita scorţişoară
800 g nucă coaptă şi măcinată
esenţă de rom

Mod de preparare

  1. Pentru aluatul de mucenici, se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun sarea, drojdia , vanilia, uleiul, apa călduţă şi se frământă câteva minute până se obţine un aluat elastic. Dacă mai este nevoie şi vi se pare coca prea moale, mai presăraţi puţină făină.
  2. Aluatul se lasă câteva minute să crească, iar în acest timp se pune o oală cu 3-4 litri de apă să fiarbă cu un praf de sare şi puţin ulei. Aluatul de covrigei se întinde cu sucitorul, se taie şi se formează prin modelare opturi mici. Se opăresc câteva minute şi apoi se pun în sită, la scurs. Găsești aici forme care te ajută să tai mucenicii.
  3. Se pun în tavă şi se coc la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească în acelaşi timp.
  4. Separat, se prepară zeama. Se pune apa să fiarbă cu zahărul, se lasă să dea în câteva clocote, apoi se adaugă toate mirodeniile şi, la sfârşit, se pune nuca coaptă şi măcinată. După ce a clocotit bine zeama, se ia de pe foc şi se adaugă mucenicii.

Mucenici moldoveneşti pufoși – rețeta tradițională

Mucenici moldovenești - mucenici copți  pe tavă de copt - prăjituri de post
Mucenici moldovenești sau mucenici copți

Pentru aluat

500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr
Pentru garnitură
1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată
Pentru sirop
400 ml apă
5 linguri zahăr
esenţe după gust

Mod de preparare

O rețetă de post absolut delicioasă. Cu siguranţă cei dragi vor aprecia mucenicii tăi moldoveneşti:

  1. Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda. Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.
  2. Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul si se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute.
  3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi si din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina si se coc 25 de minute.
  4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor si, dupa ce mucenicii s-au copt, se asaza pe un platou si se însiropeaza. Apoi, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi se aduc la masa.

Mucenici prăjiți – rețeta inedită de post

Mucenici prăjiți pe farfurie cu motiv tradițional
Mucenici prăjiți

Ingrediente:

500 g de făină
200 ml de apă
100 g de zahăr
100 g de nucă măcinată
2 linguri de miere
Coajă de lămâie rasă
Esență de vanilie
Un praf de sare
Ulei pentru prăjit

Pentru sirop:

200 g de zahăr
200 ml de apă
Coajă de portocală
Scorțișoară

Mod de preparare:

Într-un castron, amestecă făina cu zahărul și sarea. Adaugă treptat apa și framântă până obții un aluat omogen. Lasă aluatul să se odihnească timp de 30 de minute.

După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l în bucăți mici și modelează-l în formă cifrei 8.

Într-o tigaie, încinge uleiul la foc mediu și prăjește mucenicii până devin aurii și crocanți. Scoate-i pe un șervețel absorbant pentru a elimina excesul de ulei.

Pentru sirop, într-un vas, pune apa și zahărul. Adaugă coaja de portocală și scorțișoara și lasă siropul să fiarbă timp de aproximativ 10-15 minute, până devine puțin vâscos.

Adaugă mierea și esența de vanilie în siropul fierbinte și amestecă bine până se dizolvă complet.

Transferă bucățelele prăjite de aluat într-un vas mai mare și toarnă siropul deasupra. Adaugă nucă măcinată și amestecă ușor până se încorporează toate ingredientele.

Lasă mucenicii să se răcească și să se odihnească în sirop timp de câteva minute, pentru a se înmuia și a se aromatiza.

Servește mucenicii cu nuca măcinată adăugată deasupra.

Mucenici la cuptor cu nucă – rețeta simplă

Mucenici la cuptor cu nucă
Mucenici la cuptor cu multă nucă

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 g făină albă
200 ml apă caldă
3 linguri ulei de floarea-soarelui
2 lingurițe de zahăr
25 g drojdie proaspătă
Un praf de sare

Pentru sirop:

250 g zahăr
250 ml apă
Coaja rasă de la o portocală
Scorțișoară
Nuci

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă făina albă, zahărul și sarea.

În mijlocul amestecului de făină și zahăr adaugă drojdia proaspătă, uleiul de floarea-soarelui și apă caldă treptat, amestecând în același timp cu o lingură de lemn, până obții un aluat omogen și ușor de modelat.

Transferă aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și frământă-l energic timp de aproximativ 5-10 minute, până devine moale și elastic.

Împarte aluatul în bucăți mici și modelează-le în formă de opturi.

Așază mucenicii pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace mucenicii timp de aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii.

Între timp, pregătește siropul. Într-un vas, amestecă apa, zahărul, coaja de portocală și scorțișoara. Fierbe amestecul la foc mediu până se dizolvă complet zahărul, apoi lasă-l să fiarbă în continuare timp de aproximativ 10 minute pentru a se forma un sirop ușor vâscos.

Scoate mucenicii din cuptor și lasă-i să se răcească puțin. Apoi, înmoaie-i în siropul cald pentru aproximativ 1-2 minute, astfel încât să se îmbibe cu aromele.

Scoate mucenicii din sirop și așază-i pe un platou de servire. Presară nucă măcinată deasupra.

Servește mucenicii calzi sau la temperatura camerei și bucură-te de această rețetă de post tradițională.

Ruladă cu mac şi gem – rețetă de post

Ruladă cu mac și gem

PENTRU 4 PERSOANE – PREPARARE: 45 MINUTE – COACERE: 30 MINUTE

Ingrediente
► 1 pachet aluat de patiserie (de post)
► 50 g zahăr pudră
► 1 pachet zahăr vanilat
► 80 g seminţe de mac măcinate
► 1 lingură făină
► ½ linguriţă coajă de lămâie
► gem de coacăze
► ulei pentru uns tava
Mod de preparare

► Se pune aluatul la decongelat, după care se frământă ca o cocă. Se amestecă cu 50 g zahăr pudră şi cu zahărul vanilat. Se încorporează seminţele de mac şi coaja de lămâie.
► Se întinde aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, unsă cu ulei şi presărată cu făină.
► Se pune în cuptorul preîncălzit şi se coace uşor. Se scoate din cuptor şi se pune pe altă hârtie de copt. Se unge cu gem de coacăze (sau alte fructe), se rulează şi se lasă să se răcească.
► Se presară cu zahăr pudră sau cu glazură de lămâie.

Fursecuri de post cu alune – rețetă de post

Fusecuri cu alune - prăjituri de post
Idee de prăjitură de post – Fursecuri cu alune

Ingrediente
150 g margarina
2 linguri miere
5 linguri zahar tos
20 linguri zahar pudra
250 g faina alba
80 g alune prajite nesarate
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita amoniac bicarbonat de amoniu
1 praf sare

Mod de preparare

Frecam spuma margarina cu zaharul, adaugam mierea, zeama de lamaie, amoniacul si sarea. Adaugam faina cernuta in prealabil, amestecam bine pana obtinem un aluat omogen.
Din acest aluat luam o bucata ceva mai mare decat o aluna, din care facem o biluta. Asa procedam pana pana terminam tot aluatul.
Punem pe o furculita cate o biluta, pe care o introducem intr-un vas cu apa ca s-o umezim, apoi o tavalim in zahar pudra si prin alune pisate. Cautam sa le apasam usor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele. Le dam o forma de disc, eventual le putem apasa usor cu furculita si le asezam in tava tapetata cu hartie pentru copt.
In cuptorul incins moderat, lasam tava aproximativ 10 minute, pana capata o culoare aurie frumoasa.
Daca dorim dupa ce am format fursecurile, le putem un unge deasupra cu putina apa, presaram zahar pudra si alune pisate, capatand un aspect mai placut pentru acest delicioase prăjituri de post.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton