Sunt legume nelipsite în bucătărie şi se consumă tot timpul anului. Sunt mai multe soiuri, dar cei mai apreciaţi sunt cei de culoare roşie-portocalie, cu vârful rotund, denumit carot. În funcţie de perioada în care se cultivă se deosebesc soiurile:
– morcovii timpurii – se recoltează şi se găsesc la piaţă în lunile aprilie şi mai. Se deosebesc uşor, deoarece au rădăcinile mai scurte;
– morcovii de vară – se recoltează în perioada iunie-septembrie;
– morcovii târzii – se recoltează toamna, sunt mai robuşti, mai rezistenţi şi se conservă foarte bine.
Practic sunt cei care ne asigură consumul pe perioada iarnă-primăvară. Cel mai bine se păstrează la întuneric, în lădiţe, îngropaţi în nisip, într-un loc răcoros. În nici un caz nu trebuie păstraţi în folii sau pungi din material plastic, deoarece se umezesc şi mucegăiesc.
Gustul dulceag şi aroma plăcută face să fie consumaţi atât gătiţi cât şi cruzi, ca atare sau în diferite combinaţii de sucuri naturale (în felul acesta se consumă cu mare plăcere chiar şi de cei mai mofturoşi copii). Reprezintă o sursă importantă de vitamina A, de sodiu, potasiu, magneziu şi de beta-caroten.
– Vitamina A este importantă pentru sănătatea pielii, a părului, a ochilor, ajută la procesul de creştere şi în lupta contra infecţiilor;
– Sodiul – ajută la formarea sucurilor gastrice şi se recomandă persoanelor care suferă de boli digestive;
– Potasiul, magneziul şi conţinutul ridicat de fibre stimulează tranzitul intestinal şi reduce colesterolul;
– Beta-carotenul este cunoscut pentru reducerea riscului unor boli de inimă şi a cancerului.