Mihaela Bilic a făcut o postare în mediul online în care a explicat care sunt secretele preparării unui fel de mâncare foarte popular în rândul gurmanzilor – risotto.
Spre deosebire de tradiționalul pilaf românesc, risotto este un preparat pe bază de orez mult mai cremos și mai delicat, iar tehnica gătirii lui se trebuie îndeaproape respectată pentru ca totul să iasă ca la carte.
MIhaela Bilic: „Ne place tuturor, este cremos și delicios!”
Iar una dintre regulile de bază pentru un risotto italian autentic este să nu spălăm orezul înainte de a-l găti. Dacă procedăm astfel, amidonul în exces care se află pe boabele de orez va îngroșa lichidul și va oferi cremozitate preparatului. În plus, important este și tipul de orez folosit în pregătirea unui risotto tradițional, deoarece acesta trebuie să fie Arborio say Carnaroli.
“3 reguli pentru un Risotto reușit. Ne place tuturor, este cremos și delicios, ține de foame și nu are gluten. Există Risotto într-o multitudine de variante (cu fructe de mare, cu legume, cu brânză) și se prepară cu un orez special (Arborio sau Carnaroli). Este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit. Iată 3 secrete de care să țineți cont pentru un Risotto reușit:
Nu spălați orezul înainte de a-l pune în cratiță, amidonul care există pe boabe este responsabil de textura cremoasă a preparatului. Dacă spălați orezul, pierdeți aderența dintre boabe, amidonul este cel care le ține “legate”. “ – a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
“Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu!”
Celelalte două secrete, a continuat nutriționista, sunt folosirea untului în locul smântânii și adăugarea unei cantități mari de lichid în timpul preparării.
“Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu! Risotto este onctuos datorită unei etape esențiale, pe care italienii o numesc “mantecatura”: la finalul procesului de gătire se adaugă parmezan sau unt (nu smântână!), care dau o consistență cremoasă. Supa în care fierbe orezul trebuie să fie din belșug! Pentru un calcul rapid, folosiți următoarea formulă: la o cană de orez, trei căni de lichid. Lichid din abundență, dar timp de gătit respectat cu strictețe- orezul trebuie să rămână “al dente”.” – a adăugat Mihaela Bilic.
„Ce ați spune de un Risotto cu dovlecei și parmezan?”
Răbdarea este un alt truc pentru un risotto ideal, mai spune Bilic, deoarece preparatul trebuie să fiarbă la foc mic, constant, și noi trebuie să amestecă des în el, pentru a evita lipirea. Spre sfârșitul postării, Mihaela Bilic a dezvăluit și ingredientele necesare preparării unui risotto cu dovlecei și parmezan.
“Un ultim secret: gătiți la foc mic și mestecați continuu (de 3 ori într-un sens, de 3 ori în celălalt), astfel încât orezul să se fiarbă uniform și amidonul să se elibereze treptat. Și ca să vă fac poftă, ce ați spune de un Risotto cu dovlecei și parmezan?😜 Ingrediente: o cană orez Arborio, 3 căni de supă de pui, 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe mici, 2 dovlecei, 100 ml vin alb (opțional), 50 g unt, 100 g parmezan, sare, piper.” – a încheiat nutriționistul.