Măsline pentru sănătate

.

Măslinii au fost folosiţi în medicină timp de multe secole, atât frunzele lor cât şi uleiul. Primele documente istorice care certifică utilizarea medicinală a copacului de măsline…
datează încă din perioadă Egiptului antic. Egiptenii considerau rămurele de măslin drept un simbol al puterii nemuritoare şi, potrivit unor istorici, uleiurile de măsline erau folosite la îmbălsămarea faraonilor pentru a le prezerva corpul.

Grecii antici foloseau coroane împletite din ramuri tinere de măslin pentru a decora câstigatorii primelor Olimpiade.

Măslinii au fost folosiţi în medicină timp de multe secole, atât frunzele lor cât şi uleiul.

Frunzele de măslin

Încă din vremurile străvechi, frunzele de măslin au fost folosite de către Greci în curăţarea rănilor. De asemenea, ele acţionează ca un uşor diuretic iar cercetările au arătat că frunzele de măslin au capacitatea de a ajuta atât la scăderea nivelului de zahăr din sânge, cât şi la scăderea tensiunii.

Frunzele au, de asemenea, şi proprietăţi antimicrobiene şi sunt foarte eficiente împotrivă unor anumite tipuri de viruşi, bacterii sau ciuperci.  

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline din fructul presat la rece are acţiune protectivă asupra tractului digestiv. Iar când este aplicat extern, alină pielea uscată.  
Când este folosit la gătit sau ca supliment la mâncare, ajută la păstrarea sănătăţii inimii şi arterelor. Iar consumul regulat, previne construirea de colesterol în artere.

Acest ulei este folosit încă din timpurile biblice pentru îngrijirea pielii – făcând-o suplă şi netedă – şi pentru a grăbi vindecarea pielii crăpate sau iritate.
Uleiul de măsline este o alternativă excelentă la unturi şi margarine. Un mod delicios de a-l folosi este amestecarea lui cu condimentele tale favorite şi punerea acestei compoziţii la macerat pentru câteva zile.  Apoi uleiul poate fi folosit la salate şi sosuri.

Păstrarea sa se poate face într-un loc întunecos şi rece, timp de până la 6 luni de la deschiderea ambalajului, sau timp de aproape 1 an dacă este ţinut în frigider.  

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Măsline pentru sănătate

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton