Pregătirea mesei de Crăciun este așteptată de toate gospodinele în perioada sărbătorilor. Tradițiile privind masa de Craciun variază de la țară la țară, de-a lungul globului pământesc, reflectând cultura țării în care este celebrată. Iată câteva idei pentru decor și rețete cu care îi poți impresiona pe cei dragi!
Cum decorăm masa de Crăciun?
Decorarea mesei de Crăciun reprezintă o adevărată artă. Ce poți face pentru a avea o masă de Crăciun perfectă?
Alege o paletă cromatică de culori pe care să te axezi. Poți aranja masa în culorile tradiționale, precum roșu și verde, dar poți opta totodată și la auriu, mov, argintiu sau albastru. Indiferent de culorile alese, trebuie să te asiguri că elementele decorative se asortează și se îmbină frumos.
Utilizează decorațiuni deosebite. Poți opta pentru omuleți de zăpadă, brăduți sau reni din turtă dulce. Pune în farfuria fiecărui invitat câte un brăduț sau un omuleț din turtă dulce, învelit în folie transparentă de plastic, legată cu o panglică. La plecare, invitații își vor putea lua cadoul acasă.
Poți decora scaunele cu ajutorul unei panglici colorate sau a unor buchețele din crenguțe de brad.
Nu uita de lumânări! Ele sunt elemente decorative importante, care te vor ajuta să înfrumusețezi aspectul mesei de sărbătoare. Poți opta pentru cele parfumate cu miros de brad, scorțișoară și măr.
Tăierea porcului în ziua de Ignat și apoi pregătirea acestuia, face parte din categoria tradițiilor culinare ale românilor. Așadar, de pe masa noastră nu trebuie să lipsească: toba de porc, slănina, cârnații, un caltabos, jumările, piftia și sarmalele.
Pentru masa de Crăciun, nemții preferă gâsca umplută cu castane și mere, cu o garnitură de varză roșie și găluște de cartofi.
În Franța, masa de Crăciun are preparate diferite pe ea, în funcție de zonă. Spre exemplu, dacă parizienii consumă scoici și foie gras, în Alsacia, felul principal este gâsca, iar în Burgundia se mănâncă curcan cu castane.
Grecii adoră dulciurile, două dintre prăjiturile tradiționale de Crăciun grecești sunt Melomakaronas, însiropată cu miere și Kourabiedes, acoperită cu fulgi de zahăr. Felul principal, de regulă, este curcanul umplut.
Englezii au întotdeauna, pe masa de Crăciun, curcan la cuptor, umplut sau nu, servit cu varză de Bruxelles și sos din belșug.
În Italia, cina de Ajun este numită și „Ospățul Celor Șapte Pești”, iar meniul cuprinde cel puțin șapte feluri de preparate din pește sau fructe de mare. De pe masa de Crăciun italian nu pot lipsi cozonacii Panforte (o specialitate din Siena), Pandolce (o specialitate din Genoa) și Panettone.
Meniul de Crăciun
Iată câteva rețete cu care îi poți impresiona pe cei dragi la masa de Crăciun!