Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

.

În zilele fierbinți, câteva preparate delicioase și reci, din legume pline de vitamine sunt alegerea potrivită. Iată câteva rețete de mâncăruri răcoritoare, care se prepară rapid și care se servesc direct din frigider.

Gazpacho, faimoasa supă din regiunea spaniolă Andaluzia, este una dintre cele mai savuroase mâncăruri răcoritoare de vară. Nici nu necesită fierbere! Ai nevoie doar de roșii bine coapte.

În zilele caniculare, roșiile, castraveții, dovleceii, supele cremă, salatele și preparatele reci sunt cele mai bune alegeri.

Noi îți propunem câteva preparate simple, foarte gustoase, pe care le poți pregăti în câteva minute și pe care le poți mânca reci. Pentru multe dintre ele nici nu trebuie să aprinzi aragazul, sunt preparate delicioase fără foc.

Gazpacho, supa de roșii din Andaluzia

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 1 kg roșii
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 castraveți medii
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri suc lămâie
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 felie groasă de pâine proaspătă
  • 120 ml apa
  • 1/4 lingurita oregano
  • sare
  • piper

Pentru topping: roșii, castraveți, ouă fierte tari, crutoane, ardei gras, busuioc, pătrunjel

Mod de preparare

  1. Se pune felia de pâine la înmuiat în apă, se spală legumele și se taie felii. Se mixează apoi totul la blender sau mixer. Cel mai potrivit este un mixer vertical.
  2. Peste legumele pasate se adaugă felia de pâine, sucul de lămâie, uleiul, sare și piper. Se mixează totul și se strecoară prin sită.
  3. Supa obținută se ține la frigider pentru câteva ore înainte de a fi servită.
  4. Se aduce supa la masă cu pătrunjel tocat mărunt, cu bucățele de ardei graș roșu sau bucățele de ouă fierte și crutoane. Se mai pot adăuga semințe de dovleac și frunze de mentă.  

Supă de iaurt și castraveți

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 350 ml iaurt în stil grecesc
  • 100 ml apa foarte rece
  • 4 castraveți medii
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri miez de nuca
  • 1/4 legatura marar
  • 2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

  1. Se pune iaurtul cu apa într-un bol, se adaugă nucile tocate mărunt și usturoiul pisat și se amestecă bine.
  2. Castraveții fragezi și dulci se curăță de coajă și se taie cubulețe foarte mici. Se adaugă în supa de iaurt.
  3. Se mai adaugă mărarul și sare după gust precum și uleiul de măsline. Se amestecă totul și se ține la frigider peste noapte. Se consumă rece a doua zi, cu biscuiți sărați sau cu măsline.

Supă de ardei copți

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 200 g ardei copți
  • 4 cartofi roșii potriviți
  • 3 linguri pastă de roșii
  • Un vârf de cuțit de ghimbir răzuit
  • 100 ml smântână lichidă
  • 250 ml supă concentrată de pui
  • 150 ml apă
  • sare
  • piper
  • usturoi
  • 1 ceapă
  • 30 g unt nesărat
  • 1 linguriță de zahăr brun
  • 3 ml ulei de măsline (pentru usturoi)

Mod de preparare

  1. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert. Ardeii copți se taie și ei cubulețe.
  2. Într-o oală de supă se pun cartofii fierți, ardeii copți, ceapa tocată mărunt, pasta de roșii, smântâna și ghimbirul. Se adaugă apa și se dă în clocot câteva secunde, apoi se adaugă supa concentrată de pui și se fierbe câteva minute.
  3. Când supa este gata, se oprește focul, se adaugă untul care se topește imediat, zahărul brun, sare, piper și usturoi pisat foarte fin sau tăiat feliuțe. Se acoperă cu un capac și se lasă să se răcorească.
  4. Se servește cu puțin ulei de măsline, crutoane sau parmezan ras.

Roșii umplute cu ton

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 4 roșii mari și bine coapte
  • O conservă de ton
  • O lingură de țelină rasă
  • Un ou fiert tare
  • lingură maioneză/ iaurt grecesc
  • Piper alb măcinat
  • Zeamă de lămâie
  • Biscuiți sărați sau sărățele

Mod de preparare

  1. Roșiile se crestează în cruce și se pun 3 – 5 secunde la cuptorul cu microunde, să se înmoaie. Se taie capacul și se scobește miezul.
  2. Tonul din conservă se pasează și se amestecă bine cu maioneză, piper și lămâie după gust. Se adaugă țelina rasă și oul fiert tăiat cubulețe.
  3. Se umplu roșiile cu pasta de ton și se păstrează la frigider. Se servesc reci cu biscuiți sărați sau cu sărățele. Se pot orna cu frunzulițe de pătrunjel.

Salată de dovlecei cu iaurt

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 3 dovleceii fragezi, fără semințe
  • Zeama de la o lămâie
  • Sare
  • Miere
  • 250 ml de iaurt sau kefir
  • Usturoi
  • Pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se curăță de coajă și se taie rondele subțiri. Se presară cu sare și se lasă 30 de minute într-un bol, apoi se scurg de apă. Se pot folosi și dovlecei pregătiți pe grătar, dar este o salată excelentă cu dovlecei cruzi.
  2. Separat se face dressingul din ulei de măsline, puțină miere, zeamă de lămâie și usturoi pisat.
  3. Se pune dressingul peste dovlecei și se amestecă bine. Se adaugă iaurtul și pătrunjelul tocat fin.
  4. Se acoperă salata cu o folie și se ține la frigider 2 ore înainte de servire.

Salată de legume cu paste

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 100 gr de paste (fusilli sau fundițe)
  • Roșii cherry
  • Castraveți dulci
  • Măsline
  • Brocoli
  • Ulei de măsline
  • Miere
  • Sare
  • Piper
  • Zeamă de lămâie

Mod de preparare:

  1. Pastele se pun la fiert conform instrucțiunilor și se lasă să se răcească.
  2. Castraveții se curăță de coajă, roșiile se spală și broccoli se spală și se rupe bucățele mici. Se călesc toate câteva minute la tigaie, apoi se pun peste pastele fierte.
  3. Se face un dressing din ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, piper și puțină miere. Se amestecă bine cu salata și se servește rece.

Salată de pui și măsline

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 200 gr piept de pui la grătar
  • 100 gr măsline
  • Salată verde
  • Frunze fragede de spanac
  • Ceapă verde
  • legătură de ridichi
  • o portocală
  • ulei de măsline
  • zeamă de lămâie
  • sare

Mod de preparare

  1. Pieptul de pui pregătit la grătar în prealabil se taie cubulețe sau fâșii subțiri
  2. Salata verde, ridichile, spanacul și ceapa verde se spală, se taie și se pun în bolul de salată, Se adaugă și carnea și se amestecă bine.
  3. Se mai adaugă bucățele acrișoare de portocală, se stropește totul cu ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se servește rece de la frigider.

Salata de anșoa și paste

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • O cană de paste
  • Măsline
  • Capere
  • Anșoa în ulei
  • Roșii cherry
  • Busuioc
  • Parmezan

Pentru dressing:

  • Usturoi
  • Oțet balsamic
  • Ulei de măsline
  • Sare, zahăr, piper

Mod de preparare

  1. Pastele se fierb al diente și se lasă să se răcorească.
  2. Se face dressingul din oțet balsamic cu ulei de măsline, usturoi și celelalte ingrediente după gust.
  3. Roșiile se spală și se taie jumătăți, iar busuiocul se rupe în bucăți mici.
  4. Se amestecă toate ingredientele cu dressingul și se ține salata la rece două ore înainte de a fi servită.

Ghiveci cu legume de vară

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • 3 vinete
  • 3 dovlecei
  • 3 ardei grași roșii
  • 2 ardei grași galbeni
  • Ceapă
  • Roșii
  • Morcovi
  • Păstăi de fasole
  • Pastă de roșii
  • Usturoi, sare, piper

Mod de preparare:

  1. Toate legumele se curăță, se spală și se taie în cubulețe potrivite. Ceapa se călește cu ulei, apoi se adaugă toate celelalte legume și se călesc la foc potrivit până când iese sucul.
  2. Apoi se pun într-un vas de sticlă sau de teracotă la cuptor, se adaugă ulei, pastă de roșii și condimente și se lasă să se coacă timp de 30 de minute în sucul propriu.
  3. Când sunt bine gătite roșiile și păstăile de fasole, ghiveciul este gata. Se lasă să se răcească, se presară cu pătrunjel și se servește cald sau rece.

Compot de fructe roșii

Mâncăruri răcoritoare pentru zile caniculare. 10 preparate care se consumă reci

Ingrediente:

  • O cană de cireșe
  • O cană de vișine
  • 3 piersici bine coapte
  • Miere
  • Zeamă de lămâie
  • Zahăr

Mod de preparare

  1. Vișinele și cireșele se spală și se curăță de sâmburi.
  2. Piersicile se spală și se taie felii.
  3. Se pun la fiert fructele într-un litru de apă și se adaugă o lingură de zeamă de lămâie.
  4. Când dau în clocot, se adaugă puțină miere sau zahăr după gust și se stinge focul.
  5. Compotul se lasă să se răcească bine, apoi se păstrează la frigider. Se servește rece cu prăjituri sau pișcoturi fragede.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton