Laptele de vacă este un aliment complet, care conține toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul. Este cel mai apreciat de consumatori și cel mai accesibil ca preț. Este o sursă bună de proteine, calciu și grăsimi ușor de asimilat de către organism.
Laptele de vacă constituie un aliment de bază încă din primele luni de viață și este bine tolerat de majoritatea bebelușilor. Acest lapte este o sursă importantă de proteine și grăsimi saturate, de vitamine și minerale esențiale. Laptele de vacă hrănește, hidratează și fortifică organismul, fiind contraindicat doar persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.
Principalii nutrienți din laptele de vacă
Compoziția nutritivă a laptelui este complexă și cuprinde aproape toți nutrienții de care are nevoie organismul uman. De aceea este considerat de nutriționiști drept un aliment complet și este recomandat pentru consum la orice oră din zi.
Laptele de vacă se știe că este o sursă importantă de calciu, care se absoarbe ușor împreună cu asimilarea cazeinei din lapte. De asemenea, în cantități apreciabile se mai găsesc vitamina B12, riboflavina sau vitamina B2 și fosforul.
Alături de calciu și fosfor, importante pentru dezvoltarea oaselor, mușchilor și pentru procesele esențiale din organism, se mai găsesc săruri minerale de magneziu și de fier.
În ceea ce privește vitaminele, laptele mai conține vitaminele A și D, E și C. Laptele degresat însă nu mai conține vitaminele A și D.
Este bine de știu că unii producători adaugă vitamina D în lapte, dar aceasta nu este prea bine asimilată de organism.
Grăsimea din lapte
Laptele de vacă natural conține 4% grăsime, dar cel procesat, din care se extrage o parte din grăsime poate avea 3% grăsime, 1,5% grăsime sau chiar 0 procente, așa numitul lapte degresat.
Grăsimea din lapte conține peste 400 de acizi grași dintre care peste 70% sunt acizii grași saturați, care conferă energie organismului și stimulează creșterea în cazul minorilor.
Proteinele din lapte
Cea mai mare concentrație de proteine din lapte o reprezintă cazeina, foarte importantă pentru asimilarea mineralelor precum calciul și fosforul, pentru tensiunea arterială și pentru inimă.
Proteinele solubile din lapte sunt proteinele din zer, importante pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor.
Carbohidrații din lapte
Lactoza reprezintă cea mai mare parte a carbohiraților, iar aceasta este descompusă în organism în glucoză și galactoză, surse de energie pentru imunitate și rezistență. Există o categorie de oameni care nu au enzimele necesare pentru asimilarea lactozei și suferă de intoleranță la lactoză.
Intoleranța la lactoză
Această condiție se manifestă prin dureri și crampe abdominale, senzație de greață, balonare, diaree și transpirații care apar la câteva minute după consumul de lapte. Foarte multe dintre persoanele afectate de intoleranța la lactoză suferă și de intoleranță la fructoză.
În general, persoanele care au intoleranță la lactoză suportă totuși o cantitate de cel mult 12 g lactoză pe zi. Foarte rare sunt cazurile în care intoleranța este severă și alimentele care conțin lactoză trebuie complet eliminate din dieta zilnică.
Este bine de știut că persoanele cu această intoleranță pot consuma totuși, fără probleme, iaurtul și brânza maturată de vacă sau de oaie.
Ce reprezintă caloriile din lapte
Laptele de vacă integral constituie o sursă bogată în calorii care se transformă în energie, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, cei care consumă și cele mai mari cantități de lapte. Cu cât laptele pe care îl consumi are mai multă grăsime, cu atât are și mai multe calorii.
Spre exemplu:
un pahar de lapte cu 1,5% grăsime are în medie 30 – 40 de calorii;
un pahar de lapte cu 3,5% grăsime are 60 de calorii;
un pahar de lapte integral, cu peste 4% grăsime, are peste 70 de calorii.
După cum se observă, numărul de calorii din lapte este destul de redus și poți consuma un pahar sau o cană de lapte zilnic ori un bol de lapte cu cereale, fără ca acesta să îți afecteze silueta.
Spre deosebire de alte produse lactate precum brânza sau untul, laptele are un procent destul de mic de colesterol.
O cană de 250 ml de lapte conține aproximativ 35 mg de colesterol, în comparație cu o porție de 100 gr de ouă fierte care conțin 370 mg de colesterol.
Așadar, o porție de lapte are mai puțin de un sfert din cantitatea de colesterol pe care o persoană sănătoasă o poate consuma zilnic. Nutriționiștii spun că 200 mg de colesterol pot fi consumate fără probleme din diverse alimente zilnic de către persoanele active și sănătoase.
Lapte pasteurizat sau sterilizat? Ce diferență este între ele
Laptele comercializat trece prin diverse procese de sterilizare pentru a rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor, dar și în frigiderele noastre.
laptele pasteurizat este încălzit timp de 20 de secunde la temperaturi între 70 şi 85 de grade Celsius;
laptele sterilizat este încălzit 4 secunde la 80 de grade Celsius şi apoi 20 de secunde la 115⁰C;
laptele UHT este încălzit 5 secunde la 150 ⁰C.
Trebuie să știi că sterilizarea păstrează mai eficient proprietăţile nutritive, în comparaţie cu pasteurizarea.
Laptele pasteurizat rezistă mai mult timp în frigider sau într-o cămară la rece. După ce ai deschis cutia, poate fi consumat timp de 5 – 7 zile.
Laptele sterilizat poate fi consumat în 3 zile de la deschiderea cutiei, fără să își schimbe gustul.
Laptele depozitat la congelator rezistă aproximativ 6 luni fără să își schimbe gustul atunci când este decongelat.
Laptele de vacă și beneficiile lui pentru sănătate
Laptele este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, iar nutrienții pe care îi conține sunt folosiți de organism în toate procesele vitale.
Benefic pentru inimă și tensiunea arterială
Mineralele din lapte și mai ales magneziul și potasiul ajută la o bună funcționare a inimii și reglează tensiunea arterială. Un rol benefic în acest sens se pare că îl are și cazeina.
Rezistența oaselor
Calciul, fosforul și vitaminele din lapte ajută la dezvoltarea oaselor în cazul minorilor, și la rezistența lor în cazul adulților. Consumul regulat de lapte previne instalarea osteoporozei mai devreme decât ar fi normal, fortifică oasele și ajută la repararea mai rapidă a fracturilor.
Ajută masa musculară
Laptele de vacă este benefic în copilărie pentru dezvoltarea mușchilor și menține masa musculară de-a lungul vieții. Mai multe studii au demonstrat că proteinele din lapte ajută mușchii să se păstreze elastici și puternici până la vârste înaintate, în cazul persoanelor care sunt active.
Previne obezitatea
Proteinele din lapte și acidul linoleic ajută persoanele care încep o dietă, consumă lapte și fac mișcare în mod constant. Laptele este indicat în multe diete de slăbit pentru că lasă o senzație de sațietate, hidratează și hrănește organismul, fără să favorizeze depunerea grăsimilor.
Consumul regulat de lapte previne atât obezitatea infantilă, cât și obezitatea în rândul femeilor.
Scade riscul de cancer mamar și colorectal
Un consum regulat de lapte în copilărie și tinerețe scade considerabil riscul de a dezvolta cancer mamar, în cazul femeilor, sau de cancer de colon. Calciul și acidul linoleic din laptele de vacă au proprietatea de a proteja organismul de mai multe tipuri de cancer care se pot instala în cea de a doua parte a vieții.
Ajută la hidratarea organismului și hrănește pielea
Laptele de vacă este foarte bun și rece, vara, în perioadele călduroase, în care riscul de deshidratare este mai ridicat. Laptele conține toți nutrienții esențiali pentru o bună hidratare și totodată menține pielea frumoasă. Vitaminele E și D din lapte, precum și grăsimile ușor de asimilat mențin pielea mai elastică, bine hidratată, fină și mai rezistentă la atacul razelor ultraviolete.