Grătar pentru vegetarieni

.

Când organizezi o ieşire la pădure sau un grătar la munte, primele reţete care îţi vin în minte sunt cele pe bază de carne – friptură, cârnăciori, mici… Totuşi, se poate întâmplă…
că una dintre persoanele prezente la grătar să fie vegetariană sau să nu poată mânca carne din motive de sănătate. Aşadar, iată câteva sfaturi pentru alternative ale cărnii atunci când faci un grătar.

Cea mai la îndemână variantă e să foloseşti carne de soia. Poţi prepara hamburgeri de soia, dar ai grijă atunci când îi pui pe grătar. Pentru că nivelul de grăsimi din soia e mult mai scăzut decât în carnea de porc sau chiar de pui, e un risc mai mare că soia să se lipească de grătar. Aşadar, e bine să ştergi grătarul foarte foarte bine, eventual cu un şervet de hârtie îmbibat în ulei de măsline.

Altă variantă ar fi să faci frigărui de legume. E aceeaşi regulă precum la frigăruile de carne, numai că singurele produse pe care le înfigi pe frigăruie vor fi bucăţele de legume. Aici, ghidează-te după gusturile celui pentr care le pregăteşti. Poţi adaugă felioare de roşie, vinete, dovlecei, ardei gras, ceapă etc. Dacă pregăteşti şi un dressing cu care să le serveşti mai apoi, pe bază de iaurt, smântâna sau sos de roşii, frigăruile vor fi excelente.

O altă delicatesă este brânză coaptă pe grătar. Îţi trebuie o brânză nu foarte moale, dar nici tare, pe care să o prăjeşti uşor pe grătar, până prinde o crustă. Te asigur că şi „carnivorii” vor dori să guste din această trufanda.

Nu în ultimul rând, o salată bogată din care se pot înfruptă toţi mesenii va completa masa deja bogată pentru prietenii sau rudele tale vegetariene.
Trebuie să mai ai grijă la un aspect: mulţi vegetarieni sunt foarte stricţi în dietă şi nu ar vrea să mănânce ceva care a fost gătit pe acelaşi grătar cu produse din carne. Gustul de carne se poate impregna în soia, la fel şi grăsimea sau sucul de carne, iar mulţi vegetarieni au ajuns chiar să nu suporte gustul.

Aşadar, îţi recomandăm fie, dacă ai un grătar mai mare, să pregăteşti produsele vegetariene într-o parte, iar pe cele din carne pe altă parte, fie să începi cu cele vegetariene şi abia apoi să pregăteşti carnea.

Chiar dacă pare dificil să găteşti pentru vegetarieni, mai ales în natură, la grătar, nu e de fapt atât de complicat. Soia, frigărui de legume, brânză la grătar şi salate – o masă delicioasă şi pentru cele mai pretenţioase gusturi!

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

    
Vedete din Romania Vedete internationale