Nu ştii ce prăjituri să faci sau ce mâncare să mai gătesti? Te ajutăm noi, cu cele mai simple şi mai gustoase reţete culinare, perfecte pentru tine şi familia ta.
> timp de preparare: 40 minute
> timp de aşteptare: 50 minute
Ingrediente (pentru 16 bucăţi):
Pentru aluat:
► 450 g făină
► 125 g lapte
► 1 cub drojdie de bere
► 2 ouă
► 1 gălbenuş
► 2 linguri smântână
► 50 g unt
► 2 linguri de zahăr
► 1 pachet zahăr vanilat
► o lingură coajă rasă de lămâie
► 0,5 -1 l ulei pentru prăjit
Pentru glazură:
► 1 albuş
► 200 g zahăr pudră
► o lingură zeamă de lămâie
► o ceaşcă cu nucă tocată
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă într-un loc cald, 10 minute.
2. Între timp, se bat ouăle cu găl-
benuşul, restul de zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă smântâna, un praf de sare şi coaja de lămâie. Se toarnă în făina cernută şi se frământă bine cu maiaua crescută şi cu untul înmuiat. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, într-un loc cald, jumătate de oră.
3. Aluatul crescut se frământă din nou şi se întinde într-o foaie subţire de 1-1,5 cm. Se taie rondele şi se mai lasă din nou la dospit 10 minute. Se coc apoi pe rând gogoşile, în uleiul bine încins, câte 3-4 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă şi se ornează cu glazură de lămâie şi nucă tocată.
4. Pentru glazură, se freacă zahărul pudră cu albuşul şi zeama de lămâie, până se obţine o cremă consistentă.
Foto: Shutterstock