Multe dintre reţetele cu muşchi de vită pot fi folosite şi pentru file mignon marinat şi invers. Filet Mignon este probabil cea mai fragedă friptură făcută vreodată.
Nici nu are nevoie să fie lăsată la marinat, dar, acesta procedură aduce o aromă de neînchipuit cărnii.
Ingrediente:
1. Sare şi piper 2. 2 felii de bacon tăiate cubuleţe 3. 6 ciuperci feliate 4. File mignon – 4 bucăţi
Pentru marinat
5. 1 cană de ulei de măsline 6. 1 cană de vin roşu de burgundia 7. 1 cană de brandy 8. 5 căţei de usturoi 9. Condimente picante – o linguriţă rasă 10. Foi de dafin – 3 11. Piper negru boabe – 1 lingură, pisat
Pentru sos
12. 16 ciuperci întregi 13. 1 cană de marinat 14. 2 căni de supă de vită 15. 3 linguri de făină 16. Unt – jumătate de cană
Crestaţi carnea şi puneţi înăuntru bucăţile de bacon, piperul, sarea şi feliile de ciuperci.
Amestecaţi ingredientele pentru marinat – uleiul, vinul, brandy-ul, foile de dafin, piperul pisat, condimentele şi căţeii de usturoi. Puneşi fileul în acest amestec şi lăsaţi-l la frigider timp de minim 24 de ore.
Scoateţi fileul din amestec şi puneţi-l la scurs. Lăsaţi-l pe grătar în funcţie de cât de făcut vreţi să fie. Acoperiţi-l după ce este gata.
Într-o tigaie topiţi untul. Amestecaţi-l cu puţină făină până capătă o culoare maronie. Adăugaţi marinatul şi supa de vită şi amestecaţi până la omogenizare. Puneţi şi ciupercile şi ţineţi la foc mai mare.
Turnaţi sosul peste bucăţile de carne. Puteţi orna cu pătrunjel şi inele de ceapă.
Sugestii:
Un ulei de măsline de calitate (extra virgin) este ceva mai scump, însă este în acelaşi timp alegerea perfectă pentru preparatele marinate.