Începe Campionatul European de fotbal şi ştiu că toată suflarea masculină din România se va lipi iremediabil de televizor în weekendul care vine. Iată cinci meniuri pentru iubitul tău, ca să-I arăţi că nu te superi şi că îl iubeşti cu tot cu pasiunile lui. Aperitiv: Momite cu legume
Pentru acest aperitiv rafinat aveţi nevoie de:750 g momiţe (amigdale de viţel),1 linguriţă zeamă de lămâie, 1 lingură de făină, 2 ouă, 2 linguri de pesmet, 2 linguri de ulei, sare şi legume (ridichi, sparanghel verde, etc). Momiţele se opăresc şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se dau prin făină, ouă bătute şi pesmet şi se prajesc. Se servesc foaret fierbinţi cu legume sotate sau înăbuşite. Fel principal: Antricot de vită cu cartofi copţi şi cremă de chives sau legume înăbuşite
Pentru acest fel aveţi nevoie de antricot de vită (dacă vă permiteţi, comandaţi un sortiment de red sau black Angus, este mult mai fragedă decât carnea de vită obişnuită), cartofi albi sau noi, chives şi smântână sau sparanghel verde şi lămâie. Pregătiţi friptura, având grijă să nu o lăsaţi să se usuce foarte tare pe grătar. Fierbeţi cartofii pentru circa 10 minute în apă cu sare, după care îi scurgeţi şi îi prăjiţi în ulei încins. Separat, amestecaţi firele de chives tocate cu smântâna sau fierbeţi sparanghelul în apă cu sare şi stropiţi cu puţină zeamă de lămâie. Desert: Mini tarte cu ciocolată şi fructe
Pentru aluatul de tarte aveţi nevoie de 100 grame unt, 100 grame zahăr, 2 ouă, 300 grame făină, bicarbonat, coajă de portcale şi esenţă de vanilie. Se face un aluat nisipos prin frecarea untului cu zahărul, vanilia şi bicarbonatul la care se adaugă ouăle, coaja de portocale şi făina. Se lasă la rece, după care se întinde pe planşetă şi se umplu formele de tarte. Se coc 20 de minute şi se umplu cu diverse crème sau fructe şi jeleu. Aperitiv: Foie Gras cu ananas
Ingredientele necesare pentru acest aperitiv select sunt: foie gras, ananas, morcovi, unt, ulei şi miere. Se taie felii groase de foie gras şi se prăjesc la foc iute pe fiecare parte. Se toacă ananasul şi morocvii şi se călesc în unt. Se adaugă mierea spre final. Se serveşte fierbinte. Fel principal: Ciolan de miel cu ruladă de varză şi ghimbir
Ingredientele necesare sunt: cotlete de miel, mentă proaspătă, rozmarin, busuioc şi ulei de măsline, varză, ghimbir şi morcovi. Mielul se marinează într-un amestec de ulei de măsline şi verdeţuri timp de circa 3 ore, după care se prăjeşte pe grătar sau se trage în tigaie. Din varză, morcovi şi ghimbir se fac nişte sarmale mai lungi, după sotarea în prealabil a legumelor. Se dau la cuptor circa 15 minute sau mai mult, în funcţie de tipul de frunze de varză folosite. Desert: Prăjitură cu capsuni, ierburi si sorbet de zmeura, pregătită in stil mille feuille
Pentru acest desert mai pretenţios aveţi nevoie de căpşuni, mentă proaspătă, fire de lemongrass sau coajă de lime, sirop de agave, amidon, sorbet de zmeură pregătit în prealabil (merge şi îngheţată de zmeură sau căpşuni) şi aluat de patiserie (foitaj). Căpşunile le tăiaţi în sferturi şi le amestecaţi cu puţin sirop de agave şi amidon. Din aluatul de foitaj intindeţi o foaie mai groasă pe care presăraţi căpşunile, urmate de ierburile tocate, amestecate la rândul lor cu sirop de agave. Puteţi adăuga şi o crustă din migdale caramelizate cu zahăr brun, dar aceasta este opţională. Serviţi cu cupe de sorbet de zmeură. Aperitiv: Ou fiert in crusta cu piure de conopida si emulsie de trufe
Fierbeţi ouăle timp de circa 3 minute. Curăţaţi coaja şi pregătiţi-e în stil pane. Din conopida faceţi un piure gros, bătut cu unt. Dacă nu aveţi trufe sau sunt prea scumpe, puteţi folosi ciuperci de pădure uscate şi rehidratate (hribi). Puneţi ciupercile şi o ceaşcă de lapte în blender şi pasaţi totul într-o spumă. Serviţi spuma uşor răcită, în care puneţi din loc în loc piure de conopidă şi oul pane în mijloc. Puteţi presăra câteva ciuperci deasupra oului pentru décor. Fel Principal: Scoici st. Jacques cu piure de morcovi şi piper
Preparaţi scoicile pe grătar şi stropiţi-le cu puţină zeamă de lime. Fierbeţi morcovii, eventual alături de pulpa de la un fruct de mango şi pasaţi totul într-un piure fin, cu puţin unt. Ornaţi o farfurie cu doze mici de piure de morocvi şi mango, pe care le puteţi stropi cu ulei de susan sau de struguri. Presăraţi un praf fin de piper verde peste scoici şi serviţi cu frunze de spanac tinere. Desert: Smochine si coriandru, granite de ceai negru cu menta, migdale crocante cu miere, inghetata de floare de portocal
Pentru acest desert aveţi nevoie să preparaţi înainte granizada de ceai negru cu mentă. Faceţi o crustă de migdale tocate mari şi miere. Tăiaţi smochinele bucăţi şi înăbuşiţi-le în puţin ulei de sâmburi de struguri. Adăugaţi coriandru tocat. Serviţi foarte rece, cu îngehţată de vanilie şi floare de portocal.
Foto: Epoque Boutique Hotel