Pastele sunt un aliment tipic italian, preparat de regulă din făină de grâu, ouă şi apă, fiert, apoi servit alături de un fel de sos. Pastele pot fi de diverse forme sau mărimi şi pot conţine…
conţine ingrediente diverse care le dau aromă şi culoare. Iată câteva detalii despre diferitele tipuri de paste.
După formă
Există mii de forme de paste – lungi, subţiri, goale pe dinăuntru, plate, late, scurte sau cu forme ciudate. De regulă, formă pastelor e legată de tipul de sos cu care e bine să o serveşti, pentru că acesta să „adere” la paste cât mai bine. De asemenea, denumirile se leagă de felul în care arată – „linguini” înseamnă „limbi mici”, iar „gnocchi” înseamnă „grămăjoare”.
După aromă
Pastele pot avea diverse arome şi culori. Cele care se găsesc cel mai des sunt cu aromă de spanac (sunt, desigur, verzi). Mai există paste roşii, cu aromă de roşii, sau negre, cu aromă de caracatiţă. În lume există mii de arome pentru paste, de la ardei iuţi la ciuperci sălbatice sau fructe de mare. Pastele cu arome sunt făcute, de regulă, adăugând ingredientele care îi dau aromă în aluat. De asemenea, se adaugă de regulă şi diverse ierburi sau condimente.
Pentru că sunt preparate cu multă făină, paştele au mulţi carbohidraţi şi un index glicemic mare. Pastele integrale, totuşi, sunt făcute din făină integrală, sunt mai bogate în fibre, vitamine şi minerale.
Pe lângă pastele aromate, există în comerţ şi paste „umplute” cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză ricotta, ciuperci, spanac sau ierburi aromate. Un tip popular de paste umplute sunt ravioli.