Dezlegarea la peşte este o ocazie bună să punem pauză postului Crăciunului şi să mâncăm nişte proteine sănătoase, din carne de peşte. Iată câteva reţete cu peşte care vă văr delecta familia şi prietenii.Ciorba de peste cu suc de roșiiIngrediente:►un kg pește (crap, știucă)►un kg roșii►2 ardei capia►2 cepe►un fir praz►sare►piper negru măcinat►1-2 lingurițe ulei de măsline►o legătură pătrunjel1. Se curăță şi se spală peștele în apă rece. Se clătește bine și apoi se taie rondele. Se pun să fiarbă în apă cu sare într-o oală de 3 litri.2. Între timp, se adaugă ceapa, prazul și ardeii capia, tăiate toate mărunt.3. Se lasă să clocotească și, după ce a fiert peștele, se scoate cu spumiera, se răcorește și se curăță carnea.4. Roșiile se opăresc, între timp, și se decojesc. Se pasează cu blenderul și se trec prin sită.5. În ciorbă, se adaugă sucul de roșii, uleiul de măsline, sare și piper, după gust. Se mai lasă să clocotească aproximativ 15 minute.6. Cubulețele de pește se adaugă spre final în ciorbă, să nu se zdrobească. Se servește ornată cu pătrunjel proaspăt.Crap cu lămâie și sos de mărar► Ingrediente►8-10 rondele de crap►sare grunjoasă►piper negru măcinat►ulei pentru prăjit►150 g făină►100 g pesmet►2 legături mărar►2-3 lingurițe oțet balsamic►2-3 linguri ulei de măsline►2-3 lămâi►salată verde pentru ornat► Preparare:1. Se trec rondelele de pește prin jet de apă rece. Se lasă să se scurgă pe șervet absorbant. Se condimentează cu sare și piper, după gust.2. Se trece peștele prin făina amestecată cu pesmetul și se prăjesc în uleiul încins. După ce au devenit aurii, se scot și se scurg de grăsime.3. Se spală mărarul și se toacă mărunt. Se amestecă cu sare, piper, ulei de măsline, oțet balsamic și zeama de la 2 lămâi.4. Peştele se serveşte cu sosul de mărar și se ornează cu felii de lămâie și salată verde.Citeşte mai departe şi vezi şi alte reţete tradiţionale cu peşte pentru dezlegarea la peşte din acest weekend, pe pagina următoare!Peşte la cuptor, în stil românescPENTRU 4 PERSOANE - PREPARARE: 45 MINUTE COACERE: 35 MINUTE► 600 g file de peşte (crap)► sare► grăsime de uns tava► 1 ceapă► 3 căţei de usturoi► 120 g fasole verde► 120 g morcovi► 2-3 roşii► ulei de prăjit► 2 linguri de mazăre congelată► 1 lingură stafide► 1 lingură pătrunjel tocat► piper► 1 lingură chimen► 150 ml sherry► 150 ml apă► felii de lămâie şi verdeaţă, pentru decor►Se spală peştele şi se taie în patru părţi. Se dă cu sare şi se pune într-o tigaie unsă cu unt.► Se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală fasolea verde, morcovul şi roşiile şi se lasă să se scurgă. Se taie bucăţi ceapa şi morcovul, usturoiul feliuţe şi roşiile în opt bucăţi.► Se încălzeşte uleiul într-o tigaie şi se căleşte ceapa. Se adaugă morcovul, fasolea verde şi se lasă şi ele la călit. Se pun roşiile, usturoiul, mazărea, stafidele şi pătrunjelul verde. Se asezonează cu sare, piper, chimen, apoi se adaugă sherry şi apa şi se toarnă acest amestec peste peşte, în tavă.► Se pune tava în cuptor şi se coace la 200°C, până când carnea devine moale. Se serveşte cu cartofi fierţi, stropiţi cu suc de lămâie. Se decorează cu verdeţuri proaspete.Musaca de peşte cu cartofiIngrediente (pentru 6 porţii):1 kg peşte file (cod, păstrăv, crap)o lămâie3-4 linguri ulei800 g cartofi2 cepe3-4 căţei de usturoi2 ardei graşi200 ml vin4-5 roşiisarepiper 10-15 boabe de piperverdeaţă1. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă jumătate de oră, apoi se curăţă de coajă şi se taie felii.2. Peştele se spală, se taie bucăţi şi se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se prăjeşte în ulei, câte 5-6 minute pe fiecare parte. Separat, se călesc ceapa tăiată rondele, usturoiul tocat mărunt şi ardeiul gras, care se sting cu puţin vin şi se lasă să fiarbă înăbuşit câteva minute. Se condimentează cu sare şi piper.3. Se unge o tavă cu puţin ulei şi se aşază un strat de cartofi, apoi ceapa călită cu ardeiul gras şi 2-3 roşii tăiate cubuleţe. Se presară boabele de piper, se aşază bucăţile de peşte şi deasupra se pun 2 roşii tăiate felii şi restul de cartofi.4. Se toarnă restul de vin îndoit cu apă şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 35-45 minute. Cu puţin înainte de a fi gata, se presară verdeaţa tocată mărunt.Dacă îți place macroul afumat poți face o delicioasă pasta de peste!Sursa foto: Shutterstock