PENTRU 4 PERSOANE – PREPARARE: 45 MINUTE COACERE: 35 MINUTE
► 600 g file de peşte (crap)
► sare
► grăsime de uns tava
► 1 ceapă
► 3 căţei de usturoi
► 120 g fasole verde
► 120 g morcovi
► 2-3 roşii
► ulei de prăjit
► 2 linguri de mazăre congelată
► 1 lingură stafide
► 1 lingură pătrunjel tocat
► piper
► 1 lingură chimen
► 150 ml sherry
► 150 ml apă
► felii de lămâie şi verdeaţă, pentru decor
►Se spală peştele şi se taie în patru părţi. Se dă cu sare şi se pune într-o tigaie unsă cu unt.
► Se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală fasolea verde, morcovul şi roşiile şi se lasă să se scurgă. Se taie bucăţi ceapa şi morcovul, usturoiul feliuţe şi roşiile în opt bucăţi.
► Se încălzeşte uleiul într-o tigaie şi se căleşte ceapa. Se adaugă morcovul, fasolea verde şi se lasă şi ele la călit. Se pun roşiile, usturoiul, mazărea, stafidele şi pătrunjelul verde. Se asezonează cu sare, piper, chimen, apoi se adaugă sherry şi apa şi se toarnă acest amestec peste peşte, în tavă.
► Se pune tava în cuptor şi se coace la 200°C, până când carnea devine moale. Se serveşte cu cartofi fierţi, stropiţi cu suc de lămâie. Se decorează cu verdeţuri proaspete.
Musaca de peşte cu cartofi
Ingrediente (pentru 6 porţii):
1 kg peşte file (cod, păstrăv, crap)
o lămâie
3-4 linguri ulei
800 g cartofi
2 cepe
3-4 căţei de usturoi
2 ardei graşi
200 ml vin
4-5 roşii
sare
piper 10-15 boabe de piper
verdeaţă
1. Cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă jumătate de oră, apoi se curăţă de coajă şi se taie felii.
2. Peştele se spală, se taie bucăţi şi se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se prăjeşte în ulei, câte 5-6 minute pe fiecare parte. Separat, se călesc ceapa tăiată rondele, usturoiul tocat mărunt şi ardeiul gras, care se sting cu puţin vin şi se lasă să fiarbă înăbuşit câteva minute. Se condimentează cu sare şi piper.
3. Se unge o tavă cu puţin ulei şi se aşază un strat de cartofi, apoi ceapa călită cu ardeiul gras şi 2-3 roşii tăiate cubuleţe. Se presară boabele de piper, se aşază bucăţile de peşte şi deasupra se pun 2 roşii tăiate felii şi restul de cartofi.
4. Se toarnă restul de vin îndoit cu apă şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 35-45 minute. Cu puţin înainte de a fi gata, se presară verdeaţa tocată mărunt.