Baclavaua e un desert foarte dulce şi popular în locuri care erau, pe vremuri, sub dominaţia Imperiului Otoman, în Asia şi în zonele apropiate. Aşadar, poţi găsi baclava uşor în Turcia, …
în Balcani, în marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan şi Asia Centrală.
Istoria baclavalei nu e foarte bine documentată şi reţeta a fost atribuită multor popoare. Cel mai credibil e că baclavaua e de origina turcă, fiind preparată pentru primele dăţi la bucătăria imperială a Palatului Topkapi.
Alte teorii spun că baclavaua ar proveni din Asiria, datând până la vechea Mesopotamie şi că a fost menţionată într-o carte de bucate mesopotamă. De asemenea, o reţetă veche de baclava se găseşte într-o carte de bucate scrisă în 1330 sub dinastia Yuan.
Variante locale
În Turcia, oraşul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, deşi se pare că această reţetă a ajuns aici din Damasc abia în 1871. În 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.
În Bosnia-Herţegovina, reţeta are foarte multe nuci şi miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale şi desertul e consumat des în timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.
În Iran există o versiune mai uscată de baclava, care e tăiată în formă de romburi mai mici şi aromată cu apa de trandafiri.
În Afghanistan, baclavaua e tăiată în triunghiuri mici se e acoperită cu fistic pisat.
Iată şi o reţetă de baclava:
Timp de preparare:
60 minute (complexitate redusă) Ingrediente: 600 g foetaj 100 g unt sau margarină 400 g nucă măcinată + 100 grame zahăr 250 g zahăr 200 g miere 1 cană cu apă esenţă rom
coajă şi sucul de la o lămâie
Mod de preparare:
Se unge o tavă cu untul sau margarină, se pune o foaie de foetaj, se pune nucă amestecată cu 1oo g zahăr şi se pune cealaltă foaie de foetaj. Se tăie în bucăţele mici şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Când baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zahărul, mierea, coaja şi zeama de lămâie. Când dau în clocot se toarnă peste baclava şi se mai lasă 5 minute la cuptor.
Se serveşte după ce s-a răcit foarte bine.
Foto: Shuttestock
Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!