Curcan cu sos de gorgonzola şi ciuperci

.

Dintre toate sosurile de brânzeturi, cel de gorgonzola e de departe favoritul meu. Împins de această idee, dar şi de faptul că mi-era poftă de curcan (că n-am mai mâncat…
de când eram mic, ca să zic aşa), le-am combinat într-o mod care m-a uns pe suflet.

O reţetă pentru Unica

Ingrediente

–    500 g de piept de curcan dezosat, fără piele
–    200 – 300 g ciuperci (de preferat mai mici)
–    150 g brânză Gorgonzola
–    2 linguri de brandy (eu am folosit whisky)
–    100 ml fond de pui
–    1 linguriţă de rozmarin măcinat
–    2 căţei de usturoi
–    1 ceapă mică
–    1 lamaie
–    100 ml ulei extravirgin de măsline
–    1 lingură de unt
–    sare, piper

Reţetă

Reţeta asta începe c-o zi înainte de-a fi mâncată. Am tăiat pieptul de curcan în felii nu prea mari.

Într-un castron am amestecat zeama lămâii cu uleiul de măsline. Am pus sare şi piper, am pus şi feliile de curcan. Le-am acoperit cu folie şi le-am dat la frigider până a doua zi.

A doua zi, am tăiat ceapa mărunt-mărunt şi am călit-o în unt.

Am pus ciupercile bine spălate, întregi (am les cele mai mici pe care le-am găsit) şi usturoiul zdrobit. Le-am ţinut pe foc, amestecând într-una, până când au început să se înmoaie.

Am turnat cele 2 linguri de whisky, ceea ce a făcut ca totul să flambeze câteva secunde (foarte frumos şi spectaculos) după care am pus fondul de pui şi rozmarinul. Am lăsat totul la foc mediu, până a scăzut lichidul.

În acest timp am scos feliile de piept de curcan din marinadă şi le-am pus pe grătarul bine încins.

Când a scăzut lichidul de la ciuperci, am adăugat brânza Gorgonzola, tăiată bucăţi.

Am amestecat în tigaie până s-a topit.

Între timp, am întors feliile de curan pe cealaltă parte.

La urmă, am turnat sosul peste ele.

Și-aşa mi-am făcut seara mai frumoasă. Poftă bună 🙂

Ultima modificare martie 29, 2022 6:29 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale