În apă simplă sau cu sare? Cu gaură în coajă sau fără? Sunt numai două din deciziile pe care trebuie să le iei când fierbi un ou, activitate care pare absolut banală la prima vedere.
Să fierbi un ou pare cel mai simplu lucru din lume – doar îl arunci într-o oală cu apă şi îl pui pe foc. De fapt, există atâtea lucruri de care ar trebui să ţii seama, încât a fierbe un ou poate deveni oricand o artă.
Cum se întăreşte un ou
Albuşul unui ou se coagulează la temperaturi între 62 şi 65 de grade Celsius, pe când gălbenuşul începe să se coaguleze la temperaturi un pic mai mari, între 65 şi 70 de grade.
Dar ce se întâmplă de fapt în interiorul oului care fierbe? Albuşul şi gălbenuşul sunt formate din proteine. Acestea au forma unui ghem de aţă, adică sunt lungi şi întortocheate, existând legături chimice slabe care le păstrează astfel. Când ajung la o anumită temperatură, proteinele din ou încep să se agite, se lovesc unele de altele, legăturile chimice dintre ele se desfac şi ele îşi pierd aspectul de ghem.
Se formează noi legături prin care proteinele sunt conectate între ele, iar apa în care pluteau este captivă în această reţea. Cu cât oul fierbe mai mult, cu atât se formează mai multe legături între proteine sale şi cu atât mai tari devin albuşul şi gălbenuşul.