Cum să faci burgeri vegani acasă – rețete de burgeri vegetali delicioși

.

Încearcă burgeri vegani și te va cuceri gustul lor delicios și textura crocantă! Învață să faci burgeri vegani acasă și vei constata că nu sunt chiar atât de complicați. O dietă fără carne, mai ales pe timp de vară, este sănătoasă și te ajută să ai energie și un tonus foarte bun.

Produsele vegane încep să fie tot mai apreciate și nu doar în perioada postului. Te poți delecta cu pizza vegană, cu aperitive delicioase doar din ingrediente vegetale și cu burgeri vegani gata preparați. Sau îi poți pregăti tu acasă folosind ciuperci, boabe de fasole sau de mazăre, diverse nuci și condimente aromate.

Nu toate produsele vegane imită bine gustul preparatelor cu carne și nu toate sunt cu adevărat sigure și sănătoase. Trebuie să citești cu atenție pe eticheta burgerilor dacă nu cumva conțin prea multe grăsimi vegetale hidrogenate, prea multă sare sau tot felul de arome artificiale și conservanți controversați.

Caută cu atenție produsele cele mai bune și te vei bucura de o masă delicioasă, chiar dacă vei combina burgeri vegani cu salată și cartofi prăjiți în loc de burgerii clasici din carne de vită. Pe de altă parte, nu este chiar atât de greu să pregătești singură burgeri doar din legume, fără să folosești carne și grăsimi grele. Iar noi îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta.

Cum să faci acasă burgeri vegani

Baza unui burger vegan bun o reprezintă adesea boabele de fasole sau de mazăre sau combinația de ciuperci cu orez. Leguminoasele precum fasolea, lintea, năutul și mazărea asigură un aport consistent de fibre și proteine, iar ciupercile și orezul aduc și ele un aport mare de proteine, amidon și mai ales consistență. Cu aceste ingrediente de bază, orice burger vegan va fi la fel de consistent precum un burger de vită, dar mult mai ușor de digerat și cu o textură mai moale. În mod cert, îți va ține de foame exact ca un burger făcut din carne de vită, de porc sau de pasăre.

Un burger vegan nu trebuie să conțină deloc ingrediente de origine animală, așadar nu poți folosi nici ouă pentru a lega compoziția şi nici maioneză din ouă. Aici îți vine în ajutor textura moale a boabelor de fasole sau pasta de năut, precum și semințele de chia sau de in, înmuiate în apă călduță.

Când formezi chifteaua, ai grijă să fie suficient de umedă pentru a nu se desface la gătit. Este bine să o lași apoi cel puțin o oră la frigider, să se îmbibe bine toate ingredientele și să capteze aroma condimentelor.

Pentru a se lega mai bine ingredientele folosite este bine să mai adaugi puțină zeamă în care ai fiert boabele de năut sau de fasole și făină. Un sos ușor îngroșat cu făină leagă bine compoziția din care vei face chiftelele.

Orice burger vegan se prăjește mai ușor, dacă este bine uns cu ulei pe ambele părți și apoi pus într-o tigaie cu un strat subțire de ulei. Burgerii vegani nu trebuie prăjiți în baie de ulei încins, deoarece se pot dezintegra. Este indicat să pui doar puțin ulei în tigaie și să folosești o spatulă pentru a-i întoarce ușor de pe o parte pe alta, fără să îi înțepi cu furculița sau cuțitul.

O altă modalitate foarte bună de a prepara chiftelele este cuptorul. Burgerii care sunt bine legați și bine unși cu ulei pe o parte și pe alta pot fi copți în cuptor, într-o tavă acoperită cu hârtie termorezistentă.

Rețete de burgeri vegani delicioși

Cum să faci burgeri vegani acasă – rețete de burgeri vegetali delicioși

Burger cu ciuperci și fasole roșie

Ingrediente

½ cană de ciuperci maronii, mărunțite
½  conservă de fasole boabe roșie
1 ceapă mică, mărunțită

1 ceapă verde tocată mărunt
1 cățel de usturoi pisat
2 linguri de pătrunjel tocat

Cimbru și oregano
1 lingură de ulei
sare și piper, după gust

Mod de preparare

Toacă foarte mărunt ceapa uscată și usturoiul, sotează în ulei câteva minute, până când capătă o culoare aurie. Adaugă apoi ceapa verde și ciupercile mărunțite și mai ține pe foc până când se evaporă mare parte din apa lăsată de ciuperci. Scoate acest amestec într-un bol și adaugă cimbru și oregano după gust.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune apoi boabele de fasole la blender pentru a obține o pastă groasă, ca un piure. Amestecă această pastă cu ciupercile călite la tigaie și adaugă pătrunjelul tocat, sarea și piperul. Modelează cu mâinile câteva chiftele pentru burger.

Unge o tigaie cu o lingură de ulei și unge bine burgerii pe o parte și pe alta cu ulei. Lasă-i să se gătească pe o parte câteva minute, apoi întoarce-i și pe cealaltă parte. Ai grijă să nu se ardă și, dacă mai este nevoie, mai adaugă ulei.

Burgerii vegani pot fi copți și la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, însă trebuie stropiți cu ulei deoarece vor ieși un pic mai uscați.

Pregătește burgerii în chifle moi, tăiate pe jumătate. Unge o jumătate cu sos de usturoi sau maioneză, iar cealaltă cu sos de roșii preparat în casă ori ketchup. Adaugă felii de roșii, felii de castraveți murați și o frunză-două de salată verde.

Opțional, mai poți pune și o felie-două de cașcaval vegetal – există unele sortimente care se și topesc ușor la căldură și seamănă cu brânza Cheddar.

Burger vegan cu linte și orez

Ingrediente

1 cană de linte verde fiartă și bine scursă
1 cană de orez brun fiert bine
½ cană de nuci mărunțite
½ cană de ceapă roșie
1 lingură de semințe de chia înmuiate în 2 linguri de apă caldă
3 linguri de făină integrală
2 căței de usturoi
ghimbir ras
pătrunjel proaspăt
½ linguriță de boia (dulce sau iute, după gust)
1 lingură de sos barbeque
1 lingură de ulei

Mod de preparare

Se mărunțesc la blender ceapa, usturoiul, ghimbirul, nucile și pătrunjelul proaspăt. Se adaugă apoi condimentele, orezul, o jumătate din cantitatea de linte fiartă și se amestecă totul la blender. Se pune amestecul obținut într-un bol și se adaugă restul de boabe de linte, semințele de in, sosul barbeque, uleiul și se frământă compoziția pentru a se lega bine.

Se mai adaugă din apa în care a fiert orezul, dacă este prea seacă. Se leagă apoi cu făină integrală și se lasă compoziţia 15 minute la frigider, să se răcească.

Se modelează compoziția în 3 – 4 chiftele.

Se unge o tigaie cu puțin ulei și se pun chiftelele în tigaie. Se prejesc câteva minute pe ambele părți.

Se taie chiflele pe jumătate, se pot unge cu guacamole sau cu maioneză, se așază burgerul, salata, rondelele de castraveți murați și este gata de servit!

Burger vegan cu semințe

Ingrediente necesare

3 linguri semințe de in
1/3 cană de apă caldă
1 conservă de fasole neagră, clătită și uscată pe un șervet
1 lingură de ulei de măsline 
¾ cană de ceapă roșie mărunțită
2 căței de usturoi, mărunțiți
1 cană de morcov ras
½ legătură de pătrunjel tocat
½ cană de miez de floarea-soarelui, rumenit fără ulei
1 lingură de sos de soia
1 linguriță de boia, la alegere
1 linguriță de oregano uscat
½ cană de tărâțe de ovăz
½ cană de pesmet
1-2 linguri de făină integrală
sare și piper, după gust

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Se pun semințele de in la înmuiat în apa caldă.

Se transformă o jumătate din cantitatea de fasole în piure, cu ajutorul blenderului. Se pune pasta obținută într-un bol și se adaugă restul boabelor de fasoale pisate doar ușor cu furculița, pentru textură.

Într-o tigaie, se încinge uleiul la foc mic, se sotează ceapa și usturoiul, cu un praf de sare. Se încorporează apoi în pasta de fasole din bol, după care se adaugă și semințele de in hidratate, morcovul ras, pătrunjelul, miezul de floarea-soarelui, sosul de soia, boiaua, oregano, precum și chimionul. Se completează cu tărâțele de ovăz, cu pesmetul și cu făina integrală până când amestecul se leagă. Se asezonează cu sare și piper, apoi se formează, cu ajutorul mâinilor, 6 – 7 chiftele.

Se așază burgerii vegani într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se ung bine cu ulei și se dau la cuptor. După 15 minute, se întorc chiftelele pe partea cealaltă și se mai lasă încă 5-10 minute.
Se pregătesc chiflele tăiate, se pun burgerii și se adaugă murături feliate, roșii sau ardei grași tăiați felii.

Burger cu fulgi de ovăz

Ingrediente necesare

  • 200 g fasole roșie din conservă
  • 100 g linte din conservă
  • 150 g ciuperci
  • 200 g năut din conservă
  • 100 g sfeclă roșie răzuită
  • 100 g fulgi de ovăz
  • 5 g drojdie inactivă
  • 1/4 linguriță piper
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță amidon de tapioca

Mod de preparare

Se pregătește chifteaua de burger, mixând în robotul de bucătărie fasolea roșie, lintea, năutul, ciupercile mărunțite. Pulsați de câteva ori, nu trebuie să iasă o pastă fină ci o compoziție mai grosieră.

Se adaugă fulgii de ovăz, drojdia inactivă, sarea și piperul și se amestecă iar scurt la blender.

La final se adaugă sfecla răzuită și amidonul de tapioca și se amestecă de câteva ori. Se lasă compoziția la rece o jumătate de oră și se formează 6 – 7 chiftele.

Se prăjesc burgerii în tigaie până capătă o crustă frumoasă. După ce s-au rumenit, se pun la cuptor alte 15 minute, să fie bine pătrunși.

Apoi se formează burgerii cu chifle tăiate pe jumătate și felii de murături, cu ketchup sau maioneză.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton